ouderdoms vermoeidheid

Share

Inhoud

We voelen ons allemaal van tijd tot tijd moe. De reden ligt vaak voor de hand maar als vermoeidheid langere tijd aanhoud kun je eventuele tekorten aanvullen met de juiste voedingsstoffen.

Het voedsel dat je eet en de hoeveelheid beweging heeft een duidelijke invloed op je energie, concentratie en prestaties en is zeer belangrijk om ouderdoms vermoeidheid tegen te gaan. Een dieet met veel geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen kan je het ene moment energiek laten voelen en het volgende moment volledig uitgeput, door onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en hormonen. Hoewel de inname van voeding iets is wat we zelf kunnen beïnvloeden,  maken de huidige hoge eisen van de maatschappij het soms onmogelijk om je op een goed voedingspatroon te richten, Hierdoor zijn we sneller geneigd “snelle” energie uit koffie,  energiedrankjes en ongezond eten te halen, die juist de vermoeidheid op lange termijn versterken.

Wat is ouderdoms vermoeidheid?

“Ouderdomsvermoeidheid” is geen medisch erkende term. Er zijn echter een aantal aandoeningen die vermoeidheid kunnen veroorzaken en die vaker voorkomen bij oudere mensen. Een mogelijke oorzaak is de leeftijdsgebonden afname van de fysieke fitheid en energieniveaus. Naarmate mensen ouder worden, kunnen hun spieren en botten verzwakken en kan hun metabolisme vertragen, wat leidt tot gevoelens van vermoeidheid en lusteloosheid. Een andere mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van onderliggende medische aandoeningen, zoals slaapapneu, chronische obstructieve longziekte (COPD), hartziekte of bloedarmoede, die vermoeidheid als symptoom kunnen veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom is dat door een verscheidenheid aan factoren kan worden veroorzaakt. Ouderdoms vermoeidheid is eigenlijk een verkeerder term omdat vermoeidheid niet per se  hoort bij het ouder worden.  

ouderdoms vermoeidheid

Veel mensen ervaren meer vermoeidheid naarmate men ouder word. Ben je voortdurend moe? Begin je te geeuwen zonder dat het einde in zicht is? Vermoeid zijn is in werkelijkheid doodvermoeiend! Je voelt je gewoon niet jezelf, en er gaat zo veel verloren gedurende de dag. Daarnaast gaan we gaan dieper in op de vraag waarom je zo vermoeid bent en welke oplossingen er voor je zijn om meer energie te krijgen. Laten we dus samen eens kijken naar enkele symptomen en oorzaken van ouderdoms vermoeidheid en welke stappen je kunt nemen om je weer energiek te voelen en longevity te bevorderen.

 

Ouderdoms vermoeidheid 1
Geen tv en mobiele telefoon voor het slapen gaan voor een goede nachtrust

11 oplossingen om ouderdoms vermoeidheid tegen te gaan 

Er zijn verschillende manieren om ouderdoms vermoeidheid tegen te gaan:

 1. Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit zoals krachttraining kan helpen om de spieren en botten sterk te houden, het metabolisme te verbeteren en het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes, hartziekte en osteoporose te verminderen.
 2. Een gezond en uitgebalanceerd dieet: Het eten van een gevarieerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten kan helpen om het lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien en het risico op ziekten te verminderen. Ook kan intermittent fasting helpen bij calorie restrictie in het geval dat overgewicht de oorzaak is van vermoeidheid.
 3.  Lichaam en geest ondersteunen met de juiste voedingssupplementen om eventuele te korten aan te vullen
 4. Voldoende slaap: Het krijgen van voldoende slaap kan helpen om de hersenfunctie, stemming en immuunsysteem te verbeteren. Sta vroeg op en ga vroeg naar bed en kijk minimaal 1 tot 2 uur voor het slapen gaan geen tv meer en leg je smartphone tijdig weg
 5. Beheer van stress: Langdurige stress kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om stress te beheersen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of mindfulness.
 6. Sociale interactie: Het hebben van sociale interactie kan helpen om mentale en emotionele gezondheid te verbeteren en kan een positief effect hebben op het fysieke welzijn.
 7. Houd uw hersenen actief: Het deelnemen aan uitdagende activiteiten zoals puzzels, schaken of lezen kan helpen om de hersenen actief te houden en vermoeidheid te voorkomen. Leer een nieuwe taal of een muziek instrument spelen, onderzoeken laten zien dat dit zelfs beginnende alzheimer aanzienlijk kan vertragen
 8. Vermijd middelen zoals alcohol en nicotine: Deze middelen kunnen de slaap verstoren en de energie verminderen.
 9. Blijf gehydrateerd: Het drinken van voldoende water kan helpen om de energie te verhogen en uitdroging te voorkomen.
 10. Behandel gezondheidsproblemen: Het is belangrijk om gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten te behandelen om vermoeidheid te voorkomen.
 11. extreme vermoeidheid bij ouderen: Raadpleeg dan een arts. Als u aanhoudende en ernstige vermoeidheid ervaart, is het belangrijk om een afspraak te maken met uw arts om te zorgen dat u geen onderliggende medische aandoening hebt die behandeling vereist.

Het is nooit te laat om te beginnen met het implementeren van gezonde gewoonten in het dagelijks leven en een gezonde levensstijl kan helpen om vitaal en fit te blijven op elke leeftijd en op deze manier ouderdoms vermoeidheid te voorkomen

ouderdoms vermoeidheid
Krachttraining houd je jong en vitaal

12 oorzaken ouderdoms vermoeidheid

De oorzaken van vermoeidheid bij ouderen kan heel divers zijn, We vermelden hieronder de 12 meest voorkomende oorzaken van ouderdoms vermoeidheid .


 1. Veranderingen in de biologische klok: Naarmate we ouder worden, kan onze biologische klok veranderen, waardoor we meer vermoeidheid ervaren.
 2. Een teveel aan senescente cellen kunnen vermoeidheid veroorzaken. Senescente cellen zijn oude beschadigde cellen die niet meer goed functioneren. Ze blijven echter actief in het lichaam en scheiden stoffen uit de ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Als we ouder worden, hopen senescente cellen zich op in ons lichaam en kunnen ze bijdragen aan een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder ouderdoms vermoeidheid.

 3. Veranderingen in de hormoonspiegels: Hormonale veranderingen die optreden bij het ouder worden, zoals een afname van testosteron bij mannen en oestrogeen bij vrouwen, kunnen ook leiden tot vermoeidheid.
 4. Minder lichaamsbeweging: Veel mensen worden minder actief naarmate ze ouder worden, wat kan leiden tot een afname van de energie en een verhoogd gevoel van vermoeidheid.
 5. Slechte slaapgewoonten: Naarmate we ouder worden, kan onze slaapkwaliteit afnemen, wat kan leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid overdag.
 6. Gezondheidsproblemen: Oudere mensen hebben vaak meer gezondheidsproblemen, zoals chronische pijn, diabetes en hartaandoeningen, die kunnen bijdragen aan vermoeidheid.
 7. Stress: Oudere mensen kunnen meer stress ervaren als gevolg van veranderingen in hun leven, zoals pensioen, verlies van een partner of veranderingen in hun gezondheid, wat kan leiden tot vermoeidheid.
 8. Medicatie: Oudere mensen nemen vaak meerdere medicijnen voor verschillende gezondheidsproblemen, en sommige medicijnen kunnen ouderdoms vermoeidheid als bijwerking hebben.
 9. Veranderingen in de stofwisseling: Naarmate we ouder worden, kan onze stofwisseling veranderen, wat kan leiden tot een verminderde energieproductie en vermoeidheid.
 10. Verlies van spiermassa: Oudere mensen kunnen spiermassa verliezen als gevolg van veroudering en een gebrek aan lichaamsbeweging, wat kan leiden tot vermoeidheid.
 11. Mentale gezondheidsproblemen: Oudere mensen kunnen ook te maken krijgen met mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst, die vermoeidheid kunnen veroorzaken.
 12. Veranderingen in de zintuigen: Naarmate we ouder worden, kunnen veranderingen in de zintuigen zoals gehoor- en zichtproblemen leiden tot vermoeidheid, omdat het lichaam meer energie moet gebruiken om deze functies te compenseren.

Advies ouderdoms vermoeidheid tegen gaan

vanwege Europese wetgeving mogen wij online geen advies of informatie geven over voedingssupplementen. Wil je een advies op maar neem dan contact met ons op via de blauwe contact button aan de rechterkant.

  

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Volg ons
Recente blogs