fbpx

Wat is retinol? De beste retinol crèmes en retinol serums

Wat-is-retinol-beste-retinol-serum

Share

Als je op google het woord retinol invoert vliegen de vaktermen je om de oren: retin a serum, retinal, retinoate, retinol, vitamine A-zuur, retinoïden, maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Inhoud

Retinol! wat is dat eigenlijk?

Retinol serum of retinol creme, je hebt er vast wel eens over gehoord of gelezen. Of wellicht is het helemaal nieuw voor je.  Retinol is een veel gebruikt ingrediënt in de huidverzorging en is in allerlei vormen verkrijgbaar, van crèmes tot serums en vitamine A supplementen. Maar wat is retinol en waarom zou jij retinol kopen voor jouw huid? En als ik het ga gebruiken, welke retinol crème of retinol serum moet ik dan gebruiken en wat is nu de beste retinol crème die bij mijn huid past. Breng ik Retinol overdag aan of juist voor de nacht en heeft retinol bijwerkingen?

We gaan je op alle vragen antwoord geven. We begrijpen heel goed als je door het grote aanbod van de diverse retinol producten je door de bomen het bos niet meer ziet. Bij Skins Unlimited hebben we zeer veel ervaring met huidverzorging en huidverjonging met retinol producten.  We leggen je op een simpele manier uit hoe retinol werkt en hoe je dit in je dagelijkse huidverzorgingsritueel kunt toepassen. Daarnaast adviseren we je welke retinol producten je het beste kunt kopen zodat je met de goede retinol cremes of serums een mooie jongere huid krijgt.

Wat is Retinol?

Retinol oftewel Retinoïden is een verzamelnaam voor verschillende typen vitamine A: vitamine A-zuur en retinol. Vitamine A-zuur is een van de soorten vitamine A en heeft een sterke werking op de huid. Het meest krachtige Vitamine A-zuur is alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar en veroorzaakt heel vaak bijwerkingen en raden wij af om zomaar te gebruiken, alleen als het echt niet anders kan. Retinol is een andere soort van vitamine A die minder heftige bijwerkingen heeft en wel vrij verkrijgbaar is in huidverzorgingsproducten.  Het is veel milder voor de huid, maar met de laatste ontwikkelingen zeker niet minder effectief.

Gladde en jongere huid met retinol

Wil je ook een mooie gladde huid, maar staat een botox behandelingen of andere ingrijpende behandelingen je tegen? Retinol is de manier om je huid te verjongen, zonder naalden of zware medicijnen. Bij toeval ontdekte een wetenschapper in de jaren 80 dat retinol als huidverjonger werkt, hij deed eigenlijk onderzoek naar de werking op op acne en zag dat niet alleen de acne minder werd, maar de huid er ook jonger uit zag. 

In een ouder wordende huid ontstaan rimpels. Dit heeft voornamelijk te maken met een verandering in de weefselstructuur van de huid en de blootstelling aan de zon. De huid wordt slapper en gaat rimpelen. Dit zie je als eerste terug op het gezicht en de hals, omdat deze meer dan andere lichaamsdelen worden blootgesteld aan UV-straling. De huidcellen beschikken daarnaast over receptoren om vitamine A op te nemen en om te zetten. Naarmate je ouder wordt neemt het aantal receptoren af, waardoor er  dus huidveroudering optreed. Gelukkig kunnen we met de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen de huid een handje helpen.

Hoe werkt retinol en wat doet retinol?

De huidverzorgingsproducten met de werkzame stof retinol die wij adviseren dragen bij aan verminderen van rimpelvorming van de huid en het ontstaan van nieuwe rimpels wordt vertraagd. Het hecht zich aan de bestaande huidcellen en verbetert de weefselstructuur van de huid, waardoor rimpels minder diep worden. Daarnaast stimuleert het ook de natuurlijke collageenproductie van de huid. Door meer collageen worden rimpels van binnenuit gevuld en zullen ze minder zichtbaar zijn.

Retinol werkt ook nog als anti-oxidant, dit helpt de vrije radicalen tegen te gaan. Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak van huidveroudering. Met het dagelijks gebruik van retinol krijg je een mooie gladde huid en verminder je rimpels en lijntjes en vertraag je het ouder worden van de huid.

Wat is de beste retinol crème?

Medik8 R-Retinoate is op dit moment veruit de beste Retinol crème op de markt. Retinoate is niet voor niets uitgeroepen tot beste beauty product tijdens de Beauty Awards van Cosmopolitan

Medik8 r-Retinoate resultaten

Wat maakt de Medik8 R-Retinoate zo bijzonder?

Medik8 R-Retinoate is gemaakt van retinol en retinolzuur. De uitkomst hiervan is Retinylretionaat die een veel stabielere verbinding heeft en minder gevoelig is voor licht. Onderzoeken die gepubliceerd zijn in het British Journal of Dermatolgy laat zien dat producten met deze vorm van retinol veel sneller resultaat laten zien en kans op irritatie minimaliseert.

 

Ingrediënten Medik8 R-Retinoate

 • Retinylretionaat 8x krachtiger dan retinol
 • Vitamine-C stimuleert de aanmaak van collageen en elastine en versterkt de werking van retinol
 • Vitamine-E (antioxidant) beschermt tegen vrije radicalen, die schade toebrengt aan collageen
 • Hyaluronzuur hydrateert de huid door water vast te houden
 • Natuurlijke glycerine trekt vocht aan en houdt het vast en versterkt de natuurlijke huidbarrière

Medik8 Crystal Retinal beste retinol serum en winnaar Beauty Awards

Medik8 Crystal Retinal bevat de nieuwste vorm van vitamine A, retinaldehyde (retinal). Retinal wordt in de huid 11 keer sneller omgezet naar vitamine A dan bijv. retinol.

Daardoor heeft het een betere werking dan retinol. Retinal werkt daarnaast ook heel goed bij acne. Retinal heeft een verfijnende werking op de huidstructuur en pakt de acne bacterie aan. Hyaluronzuur en vitamine E zorgen voor een betere hydratatie waardoor je een mooie, stralende, egale en gezonde huid krijgt.

 

Voordelen Medik8 Crystal Retinal

 • 8 x beter resultaat dan retinol
 • Vermindert fijne lijntjes
 • Hydrateert
 • Voorkomt vroegtijdige huidveroudering
 • Irriteert niet
 • Vermindert pigmentvlekken ontstaan door bijvoorbeeld zon of acné
 • Stabiele vorm van vitamine A, beschermt de huid tegen de zon
 • Kan overdag en ’s nachts gebruikt worden

Het beste retinol serum verkrijgbaar in verschillende sterktes

De best verkopende Retinol kopen uit Amerika

Murad heeft een speciaal ontwikkelde retinol lijn op de markt gebracht. Deze producten gebruik je ‘s avonds voordat je naar bed gaat. In onze ogen is dit een van de beste productlijnen met retinol omdat er naast retinol ook hyrdatoren en vitamine complexen zijn toegevoegd. Door deze hoogwaardige ingrediënten werken deze retinol producten zacht op de huid. De producten in de lijn zijn op elkaar afgestemd om het beste resultaat te garanderen. Muard Youth Retinol is dan ook niet voor niets de beste verkopende retinol in de USA.

Vitamine A in voeding

Vitamine A in voeding komt zeker ook voor. Vitamine A zit in voedingsmiddelen zoals wortel, pompoen, tomaat en lever. Weet je nog dat er vroeger altijd gezegd werd dat wortel eten zo goed voor je ogen zou zijn? Dat was geen trucje om kinderen meer wortels te laten eten, het klopt echt! In wortels en veel andere oranje en rode groentes of vruchten zit betacaroteen dat door het lichaam in vitamine A omgezet wordt en deze vitamine is nodig voor de aanmaak van cellen in de huid en de ogen. Een gebrek aan vitamine A kan zelfs nachtblindheid en haarverlies veroorzaken. Zorg daarom dat je genoeg Vitamine A uit je voeding haalt.

Vitamine A is verantwoordelijk voor een goede weefselstructuur van de huid, de vitamine A vernieuwt de huidcellen en stimuleert de collageenproductie. Vitamine A is ook bekend als antioxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen. De vitamine A die je binnenkrijgt via je voeding is genoeg om je lichaam te ondersteunen in zijn normale functies, maar als je de weefselstructuur van de huid echt wil verbeteren, dan is het verstandig om verzorgingsproducten met retinol te gebruiken of voedingssupplementen in te nemen met vitamine A, zoals Laviesage Skinbalance

 

Hoe kan je retinol het beste gebruiken

Er zijn producten met verschillende percentages retinol verkrijgbaar. Zoals eerder gezegd is het verstandig om het gebruik langzaam op te bouwen om de huid te laten wennen aan de werking. Als je te snel aan een product met een hoge concentratie retinol begint kan de huid daarop reageren met vervelende bijwerkingen, zoals schilferigheid en roodheid van de huid. Hierop is 1 uitzondering en dat is de Medik8 R-Retinoate. Deze retinol creme is 8 sterker dan de krachtigste retinol maar dan zonder de irritatie. 

Begin je voor het eerst met Retinol?

Voor de beginnende gebruiker met een gevoelige huid raden wij aan om een crème of serum te gebruiken met een laag percentage retinol, zoals de Medik8 Night Ritual Vitamine A nachtcrème, waar 0,1% retinol in zit. Deze retinol-crème is zeer geschikt door de combinatie met hyaluronzuur.  De eerste week kan je wel wat last hebben van roodheid en licht vervellen, daarna trekt dit snel weg. 

Na zes weken kan je overstappen of een sterker retinol product, zoals de Medik8 3TR met 0,3% retinol. Als de huid hieraan gewend is kan je na 6 weken overstappen op Medik8 6TR en vervolgens naar de sterkste variant: Medik8 10TR. Geen zin of tijd voor al die verschillende stappen? Dan is de eerder genoemde Medik8 R-Retinoate een uitkomst. Deze is weliswaar duurder in prijs maar er zit hier dan ook 50 ml in vergelijking met de TR serums waar 15 ml in zit waardoor het prijsverschil in verhouding een stuk minder wordt.

 

Goedkope retinol, begin er niet aan

Veel van deze producten bevatten minerale olien, wat je kan vergelijken met vaseline. Dit is een erg goedkope grondstof die zacht aanvoelt maar de huid afsluit waardoor deze op termijn gaat uitdrogen. 

De huid lijkt zacht maar als je het het niet meer gebruikt blijft er een zeer slecht onderhouden droge huid over. Het verstopt de poriën en het kan ervoor zorgen dat je onstekingen krijgt. Je huid wordt als het ware verslaafd aan minerale oliën. Je huid krijgt een soort beschermlaag met als gevolg dat je huid niet meer gaat werken, en dat is nou juist wat we wel willen! Goedkope retinol, vaak verkrijgbaar bij drogisten zoals het Kruidvat en de Etos besteden daarnaast vooral hun geld aan marketing in plaats van onderzoek om de retinol producten van hoogwaardige kwaliteit te leveren.

Acneeeee! Retinol?

Niet alleen pubers hebben last van een pukkeltjes en puistjes. Er zijn veel volwassenen die kampen met acne in lichte of zware vorm. Eigenlijk heeft iedereen wel eens een pukkeltje of puistje en dat draagt vaak bij aan een ongemakkelijk en oncomfortabel gevoel. Acne kan voorkomen op het gezicht, maar ook op de rug en borst komt het vaak voor. Acne ontstaat doordat er onzuiverheden in de poriën ophopen en gaan ontsteken. Een onregelmatige weefselstructuur geeft onzuiverheden de kans om zich in de poriën te nestelen en te gaan ontsteken. 

Retinol zorgt ervoor dat de weefselstructuur van de huid verbeterd en regelmatiger wordt, zodat er geen plek is voor onzuiverheden. De poriën worden fijner en kunnen zo minder snel verstopt raken met allerlei viezigheid. Om acne tegen te gaan en de huid te verzorgen hebben wij de beste ervaringen met de Medik Crystal Retinal 3 of Medik8 retinol 3tr.  Voor de beste behandeling tegen acne raden wij af allerlei verschillende merken te gebruiken. Murad en Medik8 heeft een stappenplan met diverse producten die de strijd tegen acne aan gaan.

 

Vitamine A voedingssupplementen tegen acne

Acne heeft in veel gevallen ook met je spijsvertering en de tolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen te maken. Onze ervaring leert dat supplementen met vitamine A  zoals Laviesage Skinclear een zeer gunstige werking heeft op acne. Deze supplementen bevatten beta-carotene dat door het lichaam in vitamine A wordt omgezet en ondersteunen zo het vormen van een acne vrije huid.

Helpt retinol tegen (acne) littekens?

Mannen vertellen hun stoere verhalen rond hun littekens: “deze kreeg ik toen ik gebeten werd door een haai tijdens het kitesurfen in Hawaï”. Vrouwen zien liever een gave en gladde huid. Littekens zijn onvermijdbaar, iedereen heeft wel eens een ongelukje of moet geopereerd worden. Als de wond geheeld is blijft er vaak een zichtbaar litteken over. Ook zien we vaak bij een huid die onderhevig is geweest van acne, acne littekens.

Een litteken is een afwijking in de huidstructuur en kan goed behandeld worden met huidverzorgingsproducten op basis van retinol. Retinol hecht zich aan de verstoorde weefselstructuur van het litteken en bouwt deze weer op tot gezonde huid. Als je dagelijks een crème of serum met retinol gebruikt op het litteken zal de huid herstellen en het litteken minder zichtbaar worden. Retinol is dan ook uitermate geschikt voor de huid die last heeft gehad van acne en verzacht de tekenen van acne littekens

Retinol tegen pigmentvlekken

Naast littekens zijn er veel mannen en vrouwen die last hebben van verkleuring van de huid, zonnevlekken oftewel pigmentvlekken. Ook bij deze aandoeningen is retinol een goede behandelmethode. De huid wordt door de retinol vernieuwd en opnieuw opgebouwd waardoor de verkleuringen na verloop van tijd nauwelijks meer te zien zijn. 

De Medik8 R-retinoate crème raden wij sterk aan om de huid te verbeteren. Medik8 R-retinoate is geschikt voor alle huidtypen, ook de gevoelige , huid met littekentjes of pigmentvlekken. Ter ondersteuning van de behandeling van de huid met retinol is het goed om ook een voedingssupplement te gebruiken met vitamine A om de heling te ondersteunen van binnenuit. Laviesage Skinprotect ondersteunt de heling van de huid en beschermt de huid.

Rosacea en retinol, geen goede combinatie

Veel merken van cosmeticaproducten vertellen je graag dat retinol goed werkt tegen rosacea.  Helaas is het in de praktijk zo dat retinol rocacea zelfs erger kan maken. Wij adviseren dan ook niet om retinol te gebruiken bij een rosacea huid. Er zijn veel betere en zachtere middelen beschikbaar zoals Medik8 Calmwise Serum en de Medik8 Calmwise Colour Correct

Retinol tips

Retinol was vroeger iets dat alleen door artsen voorgeschreven mocht worden. Nu is het vrij verkrijgbaar, maar het is wel aan te raden om retinol met zorg te gebruiken. In sommige gevallen wordt het sterk afgeraden om producten met retinol te gebruiken, zoals tijdens de zwangerschap, de borstvoeding en bij kleine kinderen. Om een crème of serum met retinol effectief te gebruiken geven wij een aantal belangrijke tips.

retinol
 1. Bouw retinol langzaam op
  Zoals eerder aangegeven kijk je goed naar de percentages retinol. Als beginnende gebruiker met een gevoelige begin je met een laag percentage. Ben je een beginnende gebruiker met een normale huid dan kan je direct een stap hoger kiezen. Geen zin in het opbouwen en wil je sneller resultaat? Kies dan voor de Miedk8 R-Retionate, niet voor niets uitgeroepen tot beste retinol creme.
 2. Pas je huidverzorging aan op het gebruik van retinol
  Ingrediënten van andere huidverzorgingsproducten kunnen in combinatie met retinol niet het gewenste effect hebben of zelfs irriteren. De retinol zorgt ervoor dat je huid hard werkt aan het opbouwen en verbeteren van de weefselstructuur van de huid. Door dat harde werken kan de huid extra gevoelig zijn. Wij adviseren ongeparfumeerde of milde huidverzorgingsproducten te gebruiken. Bij voorkeur producten van hetzelfde merk en bij Murad van dezelfde lijn. Mixen van verschillende lijnen kan wel maar voorzichtigheid is geboden. Bij acne worden vaak producten met benzoylperoxide gebruikt, gebruik dit echter niet samen met  retinol producten, want ze heffen elkaars werking op.
 3. Vitamine C versterkt de werking van retinol
  Retinol werkt erg goed in combinatie met vitamine C, het kan een boost geven aan de werking van de retinol. Een dagcrème met SPF en vitamine C zal het effect van retinol stimuleren, een echte aanrader is de Murad Essential-C Day moisture dagcrème. Maar let op, als je nog geen ervaring hebt met Retinol dan kan je huid van deze combinatie erg uitdrogen. Laat je vooraf goed adviseren
 4. Reinig de huid voor het gebruik
  Gebruik een zachte exfoliator of  om je huid te reinigen en dode huid te verwijderen, zoals de Murad AHA/BHA Exfoliating cleanser. Door je huid te reinigen voor het aanbrengen neemt je huid de retinol beter op.
 5. Retinol en de gevoelige huid
  Heb je een gevoelige huid? Combineer dan met de producten van Medik8, deze zijn vrij van parfum, zo ook de Medik8 R-retinoate. Combineer een retinol product met een milde dagcrème en een nachtcrème en scrub niet agressief, maar kies voor een milde cleanser zoals de Medik8 Gentle Cleanse . In onze webshop zijn veel producten verkrijgbaar die goed samengaan met het gebruik van retinol en die de huid niet irriteren. Heb je advies nodig aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze huidspecialisten
 6. Bescherm je huid tegen de zon
  Retinol kan je huid gevoelig maken daarom is het zeer belangrijk je huid goed te beschermen tegen de zon. Ga na het gebruik niet in de volle zon zitten maar zoek de schaduw op. Bescherm je daarnaast overdag altijd met een dagcrème met minimaal SPF 30 of SPF 50, zoals de Medik8 Hydr8 360 day. Volg je dit advies niet goed op dan kunnen er op termijn zelfs pigmentvlekken of verkleuringen ontstaan. Dus altijd goed smeren met een hoge factor als je retinol gebruikt!
 7. Bewaar retinol op een donkere plek
  Niet alleen je huid is gevoelig voor de zon, ook huidverzorgingsproducten met retinol zijn daar erg gevoelig voor. Als het aan daglicht of zuurstof wordt blootgesteld kan deze zijn werkzaamheid verliezen. Het is dus belangrijk om de producten goed af te sluiten na gebruik en op een donkere plek te bewaren. Dit is ook de reden waarom de meeste producten met ‘s avonds gebruikt moeten worden. Je huid kan extra gevoelig zijn voor de zon na het gebruik hiervan en de werking kan hierdoor verminderd worden. Retinol vind je dus vooral in nachtcrèmes en serums.
 8. Heb geduld met de resultaten
  Meestal voel je binnen een week dat de retinol echt werkzaam is, je voelt je huid veranderen. Maar voordat je echt resultaat ziet, zoals minder rimpels, minder pukkels en puistjes of een minder zichtbare littekens, moet je echt wat meer geduld hebben. Na drie tot vijf maanden consequent gebruik kan je de eerste resultaten zien. Geef dus niet te snel op. Ons advies is de producten minimaal 1 jaar te gebruiken, zodat je het effect van retinol goed kunt zien en volgen. Bovendien is het niet goed om vaak te switchen van huidverzorgingsproduct, de huid moet dan elke keer opnieuw wennen en kan op ten duur gaan irriteren.

 

Retinol ervaring

Wij kunnen je natuurlijk wel vertellen dat retinol een geweldig product is, maar het is fijn om het ook de revaringen van andere mensen te horen. Omdat wij graag willen weten hoe onze klanten onze producten ervaren hebben we een aantal klanten gevraagd hun ervaring met de retinol producten uit onze webshop te delen. Hieronder lees je de retinol reviews.

Chantal, 29 jaar

Lang geleden las ik een keer in een tijdschrift dat je vanaf je 25ste met een anti-agingcrème moet beginnen om de rimpels voor te zijn. Pas toen ik het met een vriendin het erover had schoot me dit artikel ineens weer te binnen en besloot ik te gaan kijken naar anti-aging producten die bij mij passen. Al snel kwam ik via internet uit op Skins Unlimited en las ik voor het eerst over retinol.

 

Omdat het bij mij echt gaat om het voorkomen van rimpels en mijn huid jong houden heb ik gekozen voor Retinol. Na advies van een specialist van Skins Unlimited ben ik uitgekomen op de crème van Medik8 R-retinoate. Ik gebruik deze crème nu sinds zo’n 5 maanden elke ochtend en avond. Ik merkte al na een paar maanden dat mijn huid gladder en strakker aanvoelt. Dat belooft een mooie rimpelvrije toekomst!

Retinoate-ervaring

Mariëlle, 62 jaar

Omdat ik me al jaren ergerde aan mijn steeds slapper wordende huid ben ik eindelijk eens naar een huidtherapeut gegaan om te horen of er echt niks aan de veroudering te doen is. Zij vertelde me dat retinol producten erg goed werkt om de huid jonger te maken. Ik ben toen het Medik8 retinol 3TR serum besteld. Je merkt direct dat de huid aan het veranderen is.

 

In het begin was het even wennen, het leek of mijn huid er alleen maar droger van werd, maar door een hydraterende dagcrème te gebruiken was dat snel beter. Ik ben na acht weken overgestapt op het Medik8 retinol 6TR serum omdat mijn huidtherapeut dit aangeraden heeft. Ik gebruik dit serum nu ongeveer drie maanden en ik voel het verschil. Ik krijg ook uit mijn omgeving vaak complimentjes dat ik er zo stralend uit zie. 

ervaring-retinol-medik8

Retinol advies, de beste retinol serum en cremes voor jouw huid

In onze webshop zijn heel veel producten met retinol te verkrijgen, van retinol serums tot retinol cremes. Producten met verschillende concentraties voor het gezicht of alleen geschikt voor het gebied rondom de ogen. De plek waar de eerste rimpeltjes of kraaienpootjes verschijnen is er het Medik8 retinol eye TR serum. Voor het gezicht zijn er de retinol crèmes en serums van Medik8 en Murad.  

Voor bijna alle retinol producten geldt dat ze het beste in de avond gebruikt kunnen worden. Uitzondering hierop is de Medik8 R-retinoate en kan zowel ‘s ochtends als ‘s avonds gebruikt worden. Een net met retinol behandelde huid kan door het zonlicht gaan irriteren en bovendien verliest de retinol door de blootstelling aan zonlicht een groot deel van zijn werking. Een supplement met vitamine A, zoals die van Laviesage, kan je wel overdag innemen. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking of de bijsluiter. Kortom, voor ieder wat wils.

Je kunt natuurlijk zelf bepalen wat jij nodig hebt. In onze webshop vind je informatie over alle retinol producten en kan je uitzoeken welk product het beste bij past. Mocht het toch niet helemaal duidelijk zijn of heb je nog aanvullende vragen. Dan kan je deze altijd aan ons stellen via het contactformulier op de website, telefonisch of onder het artikel reageren. Natuurlijk kun je ook een afspraak maken bij ons in praktijk in Amsterdam Zuid voor een gratis huidadvies. Daarnaast zijn we natuurlijk erg benieuwd naar jouw ervaringen met retinol producten van Murad en Medik8 en de Vitamin A supplementen van LavieSage.

 

Heb je vragen over retinol, laat het ons hieronder weten?

close

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

2 Replies to “Wat is retinol? De beste retinol crèmes en retinol serums”

 1. Michiels Marleen schreef:

  Mag men onmiddellijk na het aanbrengen van Medik8 3TR s’avonds
  Ook een nachtcreme aanbrengen. Dat zijn natuurlijk 2 creme’s direct na elkaar ,gaat dit de werking van de retinol niét beïnvloeden???

  M.m.

 2. Lisa schreef:

  Bedankt voor deze duidelijke info over retinol, super handig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Volg ons
Recente blogs
De waardering van www.skinsunlimited.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 11 reviews.