Registreer/
aanmelden

Verouderingsproces vertragen, hoe doe je dat?

verouderingsproces-vertragen

Share

Inhoud

Het verouderingsproces vertragen of omkeren is heel goed mogelijk met onze tips!

Kun je veroudering vertragen of terugdraaien?

Ja, dat kan! In dit artikel wat gebaseerd is wetenschappelijke studies laten wij zien hoe je het verouderingsproces kunt vertragen en zelfs kunt omkeren.

Veel mensen denken bij anti-aging of het verouderingsproces vertragen aan de huid, maar nog belangrijker is het bij het vertragen van ouder worden om goed voor de binnenkant te zorgen. Ouder worden hoort natuurlijk bij het leven – en dat brengt wijsheid en ervaring met zich mee maar helaas ook de negatieve aspecten van het ouder worden, zoals een verminderd immuunsysteem, verminderde hersenfunctie en lichamelijke ouderdomsklachten  Wie zou de klok niet een beetje langzamer willen laten lopen of zelfs terug willen draaien….Als dat toch een zou kunnen….

Nieuw onderzoek van de Harvard University laat zien dat het terugdraaien van veroudering mogelijk is met bepaalde supplementen. Maar ook met matige intensiviteit sporten kan veroudering omgekeerd worden. Klinkt dat niet als muziek in je oren.

Ben je nog niet klaar voor de anti-aging supplementen van de 21e eeuw…dan volgen hier onze tips die het verouderingsproces vertragen. Over zaken zoals roken en alcohol gaan we het hier niet hebben, aangezien het algemeen bekend is dat dit het verouderingsproces aanzienlijk versnelt.

Een gezond dieet is een Anti-inflammatoir dieet

Een dieet met veel ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen versnellen het verouderingsproces door de lengte van de telomeren aan te tasten. Telomeren zijn structuren die zich aan het einde van chromosomen bevinden en bescherming bieden tijdens de celdeling. Een ontstekingsremmend dieet verkort telomeren voortijdig, wat bijdraagt aan vroegtijdige veroudering. Hoe korter de telomeer, hoe ouder de cel en hoe sneller deze afsterft. Daarnaast is het belangrijk de voedselinname te beperken en kan vasten (intermittent fasting)  een manier zijn om vroegtijdige veroudering tegen te gaan.

Voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen en het verouderingsproces vertragen

 • Vers fruit
 • Bladgroenten
 • Olijfolie (ongebakken)
 • Wilde vis die omega-3 vetzuren bevat, zoals makreel, zalm en tonijn, aangevuld Visolie capsules of visolie
 • Noten, zoals ongeroosterde amandelen en walnoten
 • Anti-oxidanten toevoegen aan je voedingspatroon

Voedingsmiddelen die ontstekingen versterken en veroudering vertragen

 • Toegevoegde suiker, met name maïssiroop met een hoog fructosegehalte, die vaak wordt aangetroffen in dranken, gebak en desserts
 • Transvetten in gefrituurd voedsel, bewerkte snacks, donuts en margarine
 • Verwerkt vlees, zoals worst, spek, salami en gedroogd rundvlees
 • Geraffineerde koolhydraten, zoals witte rijst, witte aardappelen, veel soorten granen, brood en crackers gemaakt van witte bloem
 • Overtollige hoeveelheden omega-6 vetzuren in mayonaise, veel saladedressings en plantaardige oliën, zoals maïs en soja

8 uur slaap helpt het verouderingsproces vertragen

Slaap helpt het lichaam en hersenen om op te laden en te laten herstellen van de dagelijkse inspanningen waaronder stress. Niet genoeg slapen betekent niet alleen dat jje je de volgende dag suf voelt – het kan ook ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Langdurig onvoldoende slapen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie, obesitas, infecties, hartziekten en een vroege dood.

 

Te weinig slaap (minder dan 7 uur) kan daarnaast de hormonen veranderen die het hongergevoel regelen. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat jonge mannen met slaapgebrek hogere waarden hadden van het eetlustopwekkende hormoon ghreline en lagere waarden van het verzadigingsopwekkende hormoon leptine, met een overeenkomstige toename van honger en eetlust – vooral naar vet- en koolhydraatrijk voedsel. Conclusie: door elke nacht minder dan 8 uur slaap te pakken wordt de kans op vroegtijdig overlijden groter en de kans op longevity dus kleiner.

 

Tips om beter te slapen

 • Maak een slaapschema
  Ga op dezelfde tijd naar bed en word op dezelfde tijd wakker, ook in het weekend. Dit helpt je lichaamsklok in een consistente slaap-waakcyclus te blijven en bevordert een herstellende slaap.
 • Ontspan meer
  Gebruik het uur voor het slapen gaan om ontspannende activiteiten te doen en je voor te bereiden op de slaap.
 • Vermijd inspanning zoals werk of lichaamsbeweging minimaal 2 uur voor het slapen gaan
 • Vermijd fel licht van tv-schermen, computers en telefoons.
 • Vermijd alcohol, cafeïne en nicotine voor het slapengaan. Deze verstoren het vermogen om in slaap te vallen of een herstellende slaap te krijgen. 
 • Houd je slaapkamer rustig, koel en donker. Dit creëert een optimale omgeving voor een goede slaap.
 • Gebruik 1 tot 2 uur voor het slapen gaan Magnesium L-threonaat. Naast dat magnesium bijdraagt aan een betere slaap, kan magnesium ouderdom van de hersenen vertragen
 • Vermijd alle andere slaapmiddelen. Hierdoor lijkt het of je goed slaapt maar alle andere slaapmiddelen verstoren je diepe slaap en REM slaap.
slaap-veroudering
Fel licht voor het slapen verstoord je nachtust en draagt bij aan snelle veroudering

Lichamelijke beweging: Kom in actie!

“Beweeg je lichaam en beweeg vaker!” is een veelgehoorde slogan. En met goede reden: te veel tijd zittend doorbrengen (sedentair gedrag) wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes, kanker en een vroegtijdig overlijden.

Lichaamsbeweging is een van de eenvoudigste manieren om het verouderingsproces te vertragen. Zelfs matige lichaamsbeweging kan de bloedsomloop verbeteren en je weerstand verhogen. Beide kunnen helpen om je huid er jeugdiger uit te laten zien en er voor zorgen dat je vitaal oud wordt. Maak er een gewoonte van om alle dagen van de week in beweging te komen.

Lichamelijke activiteit en telomeerafname

We hebben eerder in dit artikel geleerd dat, hoe korter de telomeer is hoe ouder de cel is. Lichamelijke activiteit van matige intensiteit heeft aangetoond telomeer lengte te behouden en lichaamsbeweging heeft zelfs de potentie om de ingekorte telomeer lengte te herstellen. na matige intensiteit gedurende zes maanden of langer.

Sporten als anti-veroudering methode

Laat je hartslag stijgen en gebruik je spieren! Aërobe activiteit is elke activiteit waarbij je harder dan normaal ademt en je hart sneller gaat kloppen. Streef er naar om minimaal 150 minuten matige aerobe activiteit of 75 minuten krachtige aerobe activiteit per week uit te oefenen.

Krachttraining door het heffen van gewichten of het doen van oefeningen met lichaamsgewicht verbetert de gezondheid van de botten en vermindert het risico van zwakke, dunne botten (osteoporose) – een belangrijke factor bij het ouder worden waar heel veel oudere mensen last van hebben.

Conclusie: beweging vertraagt het ouder worden en kan het verouderingsproces zelf terugdraaien. Lichamelijke activiteit is een essentieel medicijn voor het vertragen of omkeren van veroudering en voor het verlichten van aandoeningen die met het verouderingsproces samenhangen.

Onze dagelijkse tips voor meer beweging

 • Minder zitten: Neem elke 30 minuten een stapauze of even te bewegen. Zet een alarm om jezelf eraan te herinneren om op te staan of te bewegen
 • Sta op tijdens het bellen en ga lopen
 • Zet je laptop af en toe op een balie of ga regelmatig aan je bureau staan als je die mogelijkheid hebt.
 • Sta op en beweeg  tijdens reclames op tv of tussen tv-programma’s door.
 • Parkeer verder weg op kantoor of tijdens het boodschappen doen. Of laat helemaal de auto staan.
 • Neem de trap in plaats van de lift of roltrap
 • Doe meer huishoudelijke taken zoals stofzuigen, ramen wassen, wied de tuin of veeg de stoep aan. Bijkomend voordeel, je partner of huisgenoot zal erg blij met je zijn ….

UV straling 

Zonlicht bevat ultraviolette (UV) straling, die vroegtijdige veroudering van de huid veroorzaakt (photoaging) en het risico op huidkanker verhoogt. Medik8 Physical Sunscreen SPF50 beschermt je tegen uv-straling,  Dit in combinatie met onze tips zal je huid er lang mooi en gezond uit blijven zien,

veroudering-vertragen-bewegen
Veroudering kun je vertragen en zelf terudraaien door regelmatig te bewegen

Tips om veilig in de zon te blijven

 • Beperk het aantal uren in de zon.
 • Vermijd de zon tijdens de piekuren van 10.00 uur ‘s ochtends tot 16.00 uur ‘s middags.
 • Draag elke dag een breed-spectrum zonnebrandcrème. Kies een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger.
 • Breng het vaak opnieuw aan. Breng de zonnebrandcrème 30 minuten voordat je naar buiten gaat aan en breng hem elke twee uur opnieuw aan of eerder als je hebt gezweet of gezwommen.
 • Sla zonnebescherming niet over op bewolkte dagen. UV-stralen kunnen door wolken heen dringen en blootstelling aan UV-straling vindt het hele jaar door plaats, zelfs op bewolkte dagen en in de winter.

Blauw licht van mobiele telefoons, televisie en computerschermen kan ook huidcellen beschadigen en bijdragen aan fotoveroudering. Om blauw licht te blokkeren, gebruik je een zonnebrandcrème met een mengsel van ijzeroxiden, zinkoxide of titaniumoxide.

 

Luchtvervuiling, zowel binnen als buiten, heeft ook invloed op de snelheid waarmee je huid veroudert. Kleine deeltjes roet en verkeersvervuiling (fijn stof) en gasvormige verbindingen zoals stikstofoxide zweven in de lucht en veroorzaken hyperpigmentatie van de huid.

 

Tips om je huid te beschermen tegen luchtvervuiling

 • Koken of het verbranden van olien doet rimpels van de huid op het gezicht en de ruggen van de handen toenemen. Kook altijd met eenafzuigkap of voldoende ventilatie
 • Sommige antioxidanten helpen je huid te beschermen en de schade van milieuvervuiling te beperken. Voedingsstoffen zoals vitamine C en E kunnen hierbij helpen:

Stress: veroudering vertragen door te ontspannen

Tenslotte stres! Stress hoort volgens sommige bij het leven. Maar constante, langdurige stress kan bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen die leiden tot een vroege dood. Aandoeningen die verband houden met chronische stress zijn onder meer kanker,  hartaanvallen, beroertes, diabetes, depressie, immuunstoornissen, migraine, en brandend maagzuur, misselijkheid en vele andere darmklachten.

Tips om stress te verminderen

 • Mediteren
  Meditatie is opmerkelijk effectief om met stress om te gaan. Regelmatige meditatie versterkt het deel van de hersenen dat emoties reguleert. Mensen die slechts 1 uur per week in stilte mediteren, melden dat ze tevredener en vrolijker zijn.
 • Wees sociaal
  Een actief sociaal leven wordt in verband gebracht met een snel herstel van stress. Het wordt ook in verband gebracht met een langer leven en een groter gevoel van welzijn. Richt je op de personen of activiteiten die het meest voor ujebetekenen – familie en vrienden, hobby, vrijwilligerswerk, of andere organisaties die je gelukkig maken.
 • Bewegen
  Lichaamsbeweging kan stresschemicaliën uit het lichaam spoelen. Het is aangetoond dat één sessie lichaamsbeweging die je hartslag omhoog brengt, je bloeddruk verlaagt, je slaap verbetert en je minder angstig maakt op de dag dat je actief bent
 • Ontwikkel dankbaarheid
  Mensen die dankbaarheid beoefenen hebben over het algemeen minder symptomen van depressie en over het algemeen meer positieve gevoelens. Onderzoekers analyseerden zeer gestresste werknemers in de gezondheidszorg die maatregelen namen om dankbaarheid te ontwikkelen. Na 12 weken meldden de werknemers dat ze gelukkiger waren en meer tevreden met hun leven zijn.  Houd een dankbaarheidsdagboek bij en noteer elke dag dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan helpen om dankbaarheid te ontwikkelen en positief denken meer natuurlijk te maken.

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Recente blogs