SKINS UNLMITED SUPPLEMENTEN EN SKINCARE
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Registreer/
aanmelden

Beginnende verkoudheid voorkomen

Een beginnende verkoudheid kan erg vervelend zijn, vooral omdat het onze dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden. Hier lees je alles over hoe je een beginnende verkoudheid voorkomt.
Beginnende verkoudheid voorkomen

Inhoud

Wat zijn de symptomen van een beginnende verkoudheid?

Een verkoudheid is een virale infectie van de bovenste luchtwegen. Het wordt meestal veroorzaakt door het rhinovirus en wordt overgedragen door druppeltjes vocht die vrijkomen wanneer iemand hoest of niest.

De symptomen van een beginnende verkoudheid kunnen zijn:

 • een verstopte neus,
 • loopneus,
 • niezen,
 • keelpijn,
 • hoesten,
 • hoofdpijn,
 • lichte koorts.

Waarom je een beginnende verkoudheid wilt voorkomen

Een verkoudheid kan ons dagelijks leven flink ontregelen. Het kan moeilijk zijn om te werken of studeren wanneer je constant moet niezen of hoesten. Daarnaast kan een verstopte neus of loopneus het lastig maken om goed te ademen, te slapen of gewoon te genieten van de dag.

Om een beginnende verkoudheid te voorkomen,  adviseren wij als 1e een goede hygiëne te volgen, zoals regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog en het vermijden van nauw contact met mensen die verkouden zijn. Daarnaast kan het versterken van je immuunsysteem door middel van een gezonde levensstijl, zoals voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet en supplementen helpen om verkoudheden te voorkomen.

Het is ook verstandig om jezelf warm te houden tijdens koude en vochtige omstandigheden, aangezien verkoudheidsvirussen zich gemakkelijker verspreiden in dergelijke omstandigheden. Met deze eenvoudige maatregelen kun je beginnende verkoudheden voorkomen en je gezondheid op peil houden.

12 maatregelen tegen een beginnende verkoudheid

Met het koude seizoen in aantocht, is het verstandig om aandacht te besteden aan het voorkomen van een beginnende verkoudheid. Het nemen van preventieve maatregelen kan helpen om de verspreiding van verkoudheidsvirussen te verminderen en het risico op het krijgen van een verkoudheid te verkleinen of te voorkomen.

1. Goede handhygiëne

Handen wassen is een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verkoudheid te voorkomen. Regelmatig en grondig je handen wassen met water en zeep gedurende minstens 20 seconden kan helpen om virussen die je handen hebben besmet te verwijderen.

Daarnaast is het ook belangrijk om je handen te wassen na het snuiten van je neus, hoesten of niezen, en voor het bereiden van voedsel. Het gebruik van handdesinfecterend middel kan een goede aanvulling zijn op het handen wassen, vooral wanneer er geen directe toegang is tot water en zeep.

2. Het belang van een gezonde levensstijl en weerstand versterken

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een sterk immuunsysteem en het verminderen van het risico op verkoudheid. Dit omvat het eten van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volle granen, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het verminderen van stress.

Daarnaast kunnen bepaalde supplementen, zoals vitamine C en zink, de weerstand versterken en helpen bij het voorkomen van verkoudheid. Het is altijd raadzaam om met een arts te overleggen voordat je begint met het nemen van supplementen. Door deze preventieve maatregelen te volgen, kun je jezelf helpen beschermen tegen verkoudheid en gezond de koude wintermaanden doorkomen.

3. Welke voedingsmiddelen kunnen helpen verkoudheid te voorkomen?

Verkoudheid is een veelvoorkomende kwaal die veel mensen ervaren, vooral tijdens de koudere maanden. Gelukkig kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen om verkoudheid te voorkomen of de duur ervan te verkorten. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je zou moeten opnemen in je dieet om je immuunsysteem te versterken:

 1. Vitamine C-rijke voedingsmiddelen: Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits, en kiwi’s zijn rijk aan vitamine C, wat essentieel is voor een goed functionerend immuunsysteem. Andere bronnen van vitamine C zijn paprika’s, aardbeien en broccoli en natuurlijke vitamine C supplementen

 2. Gember en knoflook zijn twee kruiden die bekend staan om hun ontstekingsremmende en immuunversterkende eigenschappen. Gember kan verlichting bieden bij keelpijn en hoesten, terwijl knoflook helpt bij het bestrijden van virussen. Je kunt gemberthee maken door een paar plakjes verse gember toe te voegen aan een kopje heet water en dit te laten trekken. Voeg eventueel wat honing toe voor extra smaak. Knoflook kun je vers eten, door het toe te voegen aan je maaltijden of het te gebruiken in een knoflooksupplement.

 3. Een mengsel van honing en citroen kan verzachtend werken bij keelpijn. Je kunt een drankje maken door het sap van een halve citroen toe te voegen aan een kopje warm water en een eetlepel honing. Roer goed en drink langzaam. Honing heeft ook antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën en virussen.

4. Voeding en supplementen voor een sterk immuunsysteem

Naast gezonde voeding kunnen supplementen ook een rol spelen bij het voorkomen van verkoudheid. Hier zijn enkele essentiële supplementen die je immuunsysteem ondersteunen.

 1. Vitamine D supplementen: Vitamine D speelt een cruciale rol in het immuunsysteem. Het wordt voornamelijk aangemaakt door blootstelling aan de zon, maar sommige mensen kunnen een tekort hebben, vooral tijdens de wintermaanden. Het nemen van een vitamine D-supplement kan helpen om je immuunsysteem te versterken.

 2. Zink supplementen: Zink is betrokken bij veel aspecten van het immuunsysteem. Het nemen van een zinksupplement kan helpen om de duur en ernst van verkoudheid te verminderen.

 3. Uit onderzoeken blijkt Vitamine C bij de meeste mensen niet bijdraagt aan het voorkomen van verkoudheid. Uit een overzicht van wetenschappelijke literatuur blijkt dat het regelmatig innemen van vitamine C supplementen de kans op het krijgen van een verkoudheid niet verminderde, maar wel wel kan bijdragen aan verbetering van de symptomen van verkoudheid. 

 4. Multi vitaminen die de immuniteit versterken. Om beginnende verkoudheid te voorkomen is het van belang je weerstand op peil te houden. Dit kan met een alles in 1 supplementen die je immuniteit ondersteunt.

Voeding en supplementen kunnen helpen om verkoudheid te voorkomen of symptomen te verlichten. Maar veel belangrijker is het om een gezonde levensstijl te handhaven, voldoende rust te nemen en regelmatig te bewegen. Consulteer ook altijd een arts voordat je begint met het nemen van supplementen.

5. Vermijden van grote menigtes en besmette oppervlakken

Om een beginnende verkoudheid te voorkomen dien je rekening te houden met je leefstijl en omgevingsfactoren. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is het vermijden van grote menigtes en besmette oppervlakken. Verkoudheidsvirussen worden voornamelijk verspreid via de lucht en door direct contact met besmette oppervlakken.

Probeer drukke openbare plaatsen te vermijden, vooral in de koude en griep seizoenen. Dit vermindert de kans op blootstelling aan verkoudheidsvirussen. Daarnaast is het ook belangrijk om oppervlakken die vaak worden aangeraakt, zoals deurknoppen, lichtschakelaars en telefoons, regelmatig schoon te maken en te desinfecteren.

Beginnende verkoudheid-voorkomen 8 uur slaap
Beginnende verkoudheid voorkomen met mininmaal 8 uur slaap

6. Voldoende slaap voor een sneller herstel

Een andere factor bij het voorkomen van een beginnende verkoudheid is het zorgen voor voldoende slaap en effectief stressmanagement. Uit onderzoek is gebleken dat slaapgebrek en hoge stressniveaus het immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder bent voor verkoudheidsvirussen.

Een van de beste manieren om je immuunsysteem te versterken en verkoudheid te bestrijden, is door voldoende rust en slaap te krijgen. Hierdoor kan je lichaam zichzelf herstellen en sterker worden tegen virussen. Probeer minstens 8 uur slaap per nacht te krijgen en neem rust als je voelt dat er een beginnende verkoudheid komt opzetten. Vermijd drukke schema’s en geef jezelf de tijd om te herstellen.

7. Warme dranken drinken

Wanneer je de eerste tekenen van een verkoudheid voelt opkomen, zijn er verschillende natuurlijke remedies die je kunt proberen om de symptomen te verzachten. Een populaire methode is het drinken van warme dranken zoals kruidenthee of een kopje hete bouillon. Deze warme dranken zullen helpen om je keel te verzachten en congestie te verminderen.

8. Het gebruik van stoom en hydratatie voor verlichting van symptomen

Stoom en hydratatie zijn twee effectieve manieren om verlichting te bieden bij beginnende verkoudheid. Een veelgebruikt middel is het nemen van een warme douche of een stoombad. De stoom zal helpen om verstopte neus en sinussen te verlichten, waardoor je gemakkelijker kunt ademen. Je kunt ook proberen om een luchtbevochtiger in je kamer te gebruiken, omdat droge lucht kan bijdragen aan het verergeren van verkoudheidssymptomen.

9. Vermijd nauw contact met zieke mensen

Als je in de buurt bent van mensen die verkouden zijn, loop je een verhoogd risico om besmet te raken. Probeer het contact met zieke mensen te vermijden, vooral als ze hoesten of niezen. Dit kan net de druppel zijn die de beginnende verkoudheid het zetje te geven om echt verkouden te worden

10. Reinig en desinfecteer oppervlakken regelmatig

Verkoudheidsvirussen kunnen op oppervlakken overleven, dus het is verstandig om regelmatig gebruikte voorwerpen en oppervlakken schoon te maken en te desinfecteren. Denk hierbij aan deurknoppen, telefoons, toetsenborden en lichtschakelaars. Wist je dat de meeste smartphones meer bacteriën bevatten dan een toilet? Schoonmaken dus die telefoon.

11. Houd je handen uit je gezicht

Je handen komen in contact met verschillende oppervlakken die mogelijk besmet zijn met verkoudheidsvirussen. Probeer je gezicht zo min mogelijk aan te raken om te voorkomen dat de virussen je neus, mond of ogen binnendringen.

12. Voldoende vochtinname

Drink voldoende (heet) water of thee om gehydrateerd te blijven en je lichaam te helpen goed te functioneren. Voldoende vochtinname kan ook helpen om je slijmvliezen vochtig te houden, waardoor ze beter in staat zijn om virussen te bestrijden en een beginnende verkoudheid voorkomen.

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Recente blogs