Skins Unlimited supplementen skincare
Search
Close this search box.

Registreer/
aanmelden

Verlaag je ademhaling frequentie en leef langer

ademhaling frequentie

Inhoud

Verlaag je ademhalingsfrequentie en verleng je leven met effectieve en snel toepasbare tips om je gezondheid te optimaliseren

De rol van ademhaling in ons lichaam

De ademhaling speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat zuurstof onze cellen bereikt en dat koolstofdioxide, een afvalproduct van de stofwisseling, wordt verwijderd. Zuurstof is nodig voor de energieproductie in onze cellen en helpt bij het behouden van een gezonde werking van onze organen en weefsels.

Een goede ademhaling frequentie heeft ook invloed op ons zenuwstelsel en helpt bij het in stand houden van een gezonde balans in ons lichaam. Het kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de concentratie en het bevorderen van een gevoel van ontspanning.

Naast de fysieke voordelen heeft ademhaling ook invloed op onze emoties en mentale toestand. Het kan ons helpen om emoties beter te reguleren, stress te verminderen en ons algemeen welzijn te verbeteren.

Wat is de gemiddelde ademhaling per minuut?

De gemiddelde ademhaling per minuut is het aantal ademhalingen dat een persoon maakt binnen een tijdsbestek van een minuut. Dit is een belangrijke meting om de gezondheid van het ademhalingssysteem te beoordelen. Voor een volwassene wordt over het algemeen aangenomen dat een gemiddelde ademhaling per minuut tussen de 12 en 20 ademhalingen ligt.

Dit betekent dat ze ongeveer elke 6 tot 3 seconden in- en uitademen. Hoewel deze snelheid varieert, heeft het geen invloed op het zuurstofniveau in je lichaam, maar zal wel het niveau van koolstofdioxide in je lichaam verminderen.

Er wordt vaak gedacht dat meer zuurstof beter is, maar dat is niet het geval. De zuurstof in je lichaam is net zo fundamenteel als de koolstofdioxide die je uitademt. Daarom is het niet verrassend dat het lichaam genoeg heeft aan 6 tot 8 ademhalingen per minuut. Sterker nog, het is efficiënter voor je lichaam om het aantal in- en uitademingen per minuut te verminderen.

 

Waarom de ademhaling frequentie belangrijk is?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het verlagen van de ademhalingsfrequentie een positieve invloed kan hebben op onze gezondheid en onze levensverwachting kan verlengen. De meeste biohackers gebruiken dan ook technieken om de ademhalingsfrequentie te verlagen. Een langzame en diepe ademhaling kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de bloedcirculatie en het optimaliseren van onze zuurstofopname.

In de hersenen bevindt zich het ademhalingscentrum, dat een signaal naar de longen stuurt om te ademen. Dit gebeurt om zowel het kooldioxide- als het zuurstofgehalte in het bloed op peil te houden. De longen zijn de machines die we laten werken door adem te halen. In de longen zijn er kleine luchtzakjes genaamd longblaasjes, die zich vullen met lucht tijdens het inademen. Hier vindt een wonderlijk proces plaats waarbij koolstofdioxide en zuurstof worden uitgewisseld. De bloedvaatjes in de longblaasjes nemen zuurstof op uit de lucht en zorgen ervoor dat het in de bloedbaan terechtkomt om de organen van energie te voorzien. In de organen vindt een proces plaats waarbij het afvalproduct (kooldioxide) weer terug in de bloedbaan wordt gebracht. Zodra je uitademt, wordt de kooldioxide opnieuw afgegeven aan de bloedvaatjes in de longblaasjes en adem je het uit.

Als je normaal ademt met een frequentie van 10 tot 20 ademhalingen per minuut, nemen je longen slechts 25% van de beschikbare zuurstof uit de lucht op. Dit komt omdat ze niet genoeg tijd hebben om de lucht te verwerken voordat ze beginnen met uitademen. Als je echter je ademhaling vertraagt, krijgen je longen meer tijd om meer stoffen uit de ingeademde lucht op te nemen. Hetzelfde gebeurt tijdens het uitademen. Je verbruikt dus minder energie, maar je houdt toch een evenwicht tussen je zuurstof- en kooldioxidegehalte waardoor er juist meer zuurstof door je organen wordt opgenomen dan wanneer je een hogere ademhaling frequentie hebt.

Hoe meet je de gemiddelde ademhaling per minuut?

Het meten van de gemiddelde ademhaling per minuut kan op verschillende manieren gebeuren. Een eenvoudige methode is door het tellen van het aantal ademhalingen binnen een tijdsbestek van een minuut. Hierbij kun je een stopwatch gebruiken om de tijd nauwkeurig bij te houden. Plaats je hand op je borst of buik om de beweging van je ademhaling op te merken.

Een andere methode is het gebruik van een moderne smartwatch, die de ademhaling registreert en de gemiddelde ademhaling per minuut berekent. 

ademhaling meten
Je ademhaling meten is weten

De voordelen van een lagere ademhalingsfrequentie

 1. Verhoogde levensverwachting door langzamere ademhaling.
  Recent onderzoek heeft aangetoond dat het verlagen van de ademhalingsfrequentie een positieve invloed kan hebben op onze gezondheid en longevity. Het is gebleken dat mensen die langzamer ademen, vaak een langer en gezonder leven leiden. 
 2. Een langzamere ademhaling zorgt ervoor dat het lichaam beter zuurstof kan opnemen. Dit heeft een positieve invloed op de gezondheid van de cellen en helpt bij het behouden van een gezonde werking van organen en weefsels. Bovendien vermindert een langzamere ademhaling de belasting van het hart en de bloedvaten, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleind wordt.
 3. Verlaging van stressniveaus
  Een lagere ademhalingsfrequentie kan aanzienlijke voordelen bieden als het gaat om het verminderen van stress. Tijdens momenten van stress, zoals bijvoorbeeld een belangrijke presentatie of een moeilijke beslissing, neigen mensen vaak om sneller en oppervlakkiger te ademen. Dit kan leiden tot een gevoel van angst en spanning.

  Door bewust langzamer en dieper te ademen, kunnen stressreacties verminderd worden. Een diepe ademhaling stimuleert het parasympathische zenuwstelsel en zorgt ervoor dat het lichaam zich ontspant. Dit kan helpen bij het verlagen van de hartslag, het verlichten van spierspanning en het verminderen van angstgevoelens.

Wat is de beste manier om te ademen?

Een goede ademhaling begint in de neus en gaat dan naar de buik als je middenrif samentrekt, de buik uitzet en je longen zich vullen met lucht. Het is de meest efficiënte manier om te ademen, omdat het de longen naar beneden trekt en negatieve druk in de borstkas creëert, waardoor er lucht in je longen stroomt.

Hoe verlaag je je ademhalingsfrequentie?

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die kunnen helpen bij het verlagen van de ademhalingsfrequentie. Een veelvoorkomende techniek is de buikademhaling, waarbij je de ademhaling richt op het gebruiken van je middenrif in plaats van oppervlakkig ademen met je borst. Het nemen van diepe en langzame ademhalingen, waarbij je de nadruk legt op de uitademing, kan ook helpen om je ademhalingsfrequentie te verminderen.

Daarnaast kan het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en mindfulness je helpen om bewust te worden van je ademhaling en deze te vertragen.

Voorbeelden om de ademhalingsfrequentie te verlagen

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die je kunt proberen om je ademhalingsfrequentie te verlagen. Technieken om de ademhalingsfrequentie te verlagen Als je je levensverwachting wilt verhogen en je gezondheid wilt verbeteren, kan het verlagen van je ademhalingsfrequentie een effectieve manier zijn. Hieronder vind je enkele technieken om je ademhalingsfrequentie te verlagen en optimaal te profiteren van de voordelen die langzamer ademen met zich meebrengt.

 1. Een populaire techniek is de 4-7-8 ademhalingstechniek, waarbij je 4 seconden inademt, 7 seconden je adem inhoudt en 8 seconden langzaam uitademt. Door deze oefening regelmatig te herhalen, kun je je stressniveaus verlagen en een gevoel van rust en kalmte bevorderen.
 2. Een van de meest effectieve technieken om je ademhalingsfrequentie te verlagen, is de buikademhalingstechniek. Bij deze techniek adem je diep in door je neus, waarbij je ervoor zorgt dat je buik uitzet in plaats van je borstkas. Vervolgens adem je langzaam uit door je mond, waarbij je je buikspieren aanspant om de lucht volledig uit je longen te laten stromen. Door regelmatig te oefenen, kun je jezelf trainen om automatisch op deze manier adem te halen, zelfs in stressvolle situaties.
 3. Een andere effectieve techniek is de boxademhaling, waarbij je de inademing, het vasthouden van de adem, de uitademing en het pauzeren tussen ademhalingen allemaal even lang maakt. Dit creëert een ritmische en evenwichtige ademhaling die je helpt om je ademhalingsfrequentie te verlagen en je lichaam en geest te ontspannen.
 4. Probeer bewust je inademing te verlengen tot 5,5 seconden, je uitademing tot 5,5 seconden en verminder zo het aantal ademhalingen per minuut tot ongeveer 5 à 6. Wist je dat je bij deze ademhalingssnelheid ongeveer 5,5 liter lucht per minuut binnenkrijgt? En wat nog belangrijker is: de 5.5 methode staat  bekend als de perfecte ademhaling. Niet voor niets passen veel mensen de 5,5 methode toe. Het is makkelijk overal toe te passen, je lichaam ontspant snel en het heeft grote gezondheidseffecten. Als je de techniek nog niet beheerst, kun je het volgende proberen:
ademhalingsfrequentie
Ademhalingsfrequentie verlagen door te oefenen met ademhalingstechnieken
Het is goed om deze technieken te oefenen en jezelf de tijd te geven om ze onder de knie te krijgen. Het regelmatig beoefenen van ademhalingsoefeningen kan een positief effect hebben op je gezondheid en welzijn. Door bewust te ademen en aandacht te besteden aan je ademhaling, kun je je leven verlengen en genieten van een gezonder en gelukkiger bestaan. Kortom, het verlagen van je ademhalingsfrequentie kan een positieve impact hebben op je lichaam, geest en algehele gezondheid. Het is de moeite waard om verschillende ademhalingstechnieken te proberen en te ontdekken welke het beste bij jou past. Door bewust te ademen en aandacht te besteden aan je ademhaling, kun je je levenskwaliteit verbeteren en mogelijk zelfs je levensverwachting verlengen.

 

 

Door regelmatig ademhalingstechnieken zoals deze te oefenen, kun je jezelf trainen om bewust te ademen en je ademhalingsfrequentie te verlagen. Hierdoor kun je genieten van een langer en gezonder leven, met verminderde stressniveaus en een algeheel gevoel van welzijn. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het integreren van deze technieken in je dagelijkse routine en verlaag je ademhalingsfrequentie voor een betere kwaliteit van leven.

De ademhaling is een krachtig instrument dat directe effecten heeft op het lichaam. Daarom is het belangrijk om bij twijfel, ziekte, zwangerschap of andere redenen altijd een medisch expert of een deskundige te raadplegen voordat je zomaar een oefening uitvoert.

Wetenschappelijk bewijs achter ademhaling en levensduur

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het verlagen van je ademhalingsfrequentie een positief effect kan hebben op je levensduur. Onderzoek naar ademhaling en veroudering heeft aangetoond dat mensen die langzamer ademen, een langer leven kunnen hebben dan mensen met een hogere ademhalingsfrequentie.

Onderzoek naar ademhaling en veroudering

Er zijn verschillende studies uitgevoerd die kijken naar het verband tussen ademhaling en veroudering. Een van deze studies, gepubliceerd in het tijdschrift Aging (Oxford), onderzocht de ademhalingssnelheid van meer dan duizend mensen en volgde hen gedurende een aantal jaren. De resultaten toonden aan dat mensen met een langzamere ademhalingssnelheid een significant lager risico hadden op vroegtijdige sterfte. Dit suggereert dat er een verband is tussen langzamere ademhaling en een langer leven.

Verband tussen ademhaling en gezondheid

Naast het verband tussen ademhaling en veroudering, is er ook onderzoek gedaan naar het verband tussen ademhaling en gezondheid. Uit deze studies blijkt dat langzamere ademhaling kan leiden tot een verbeterde cardiovasculaire gezondheid, verlaagde bloeddruk en verminderde stressniveaus. Dit zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een langer en gezonder leven.

Bovendien kunnen ademhalingstechnieken zoals de buikademhaling en ademhalingsoefeningen helpen bij het verminderen van stress en angst, waardoor de algehele kwaliteit van leven verbetert. Deze technieken hebben aangetoond effectief te zijn bij het verminderen van stresshormonen en het bevorderen van een gevoel van rust en kalmte.

Met het wetenschappelijke bewijs achter ademhaling en levensduur, is het belangrijk om bewust te zijn van je ademhalingsfrequentie en deze indien nodig te verlagen. Je kunt beginnen met eenvoudige ademhalingsoefeningen zoals de buikademhalingstechniek en de 4-7-8 ademhalingstechniek. Door regelmatig te oefenen, kun je jezelf aanleren om bewust te ademen en je ademhalingsfrequentie te verlagen.

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het integreren van ademhalingstechnieken in je dagelijkse routine en profiteer van de voordelen voor je gezondheid en je levensduur

Tips voor het verlagen van je ademhalingsfrequentie

 • Start met eenvoudige ademhalingsoefeningen zoals de buikademhalingstechniek en de 4-7-8 ademhalingstechniek. Deze technieken kunnen je helpen bewuster te ademen en je ademhalingsfrequentie te verlagen.
 • Maak tijd vrij voor ontspanning en mindfulness. Door regelmatig te mediteren of yoga te beoefenen, kun je leren om diep en langzaam te ademen.
 • Verminder stress in je dagelijkse leven. Stress kan leiden tot een snellere ademhaling, dus het is belangrijk om stressvolle situaties te vermijden of effectief met stress om te gaan.
 • Let op je houding. Een goede houding kan helpen om je ademhaling te verbeteren en te vertragen. Zorg ervoor dat je rechtop zit of staat en ontspan je buikspieren om volledig te kunnen ademen.
 • Oefen regelmatig. Net als bij elke vaardigheid, kan het verlagen van je ademhalingsfrequentie oefening en consistentie vereisen. Neem elke dag de tijd om bewust te ademen en meet je voortgang in het verlagen van je ademhalingsfrequentie.

Door deze tips in je dagelijkse routine te integreren, kun je je ademhalingsfrequentie verlagen en profiteren van de positieve effecten op je gezondheid en levensduur. Begin vandaag nog met het vertragen van je ademhaling en zie hoe het je leven positief kan veranderen

Conclusie en samenvatting

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het verlagen van je ademhalingsfrequentie een positief effect kan hebben op je levensduur. Mensen die langzamer ademen hebben een lager risico op vroegtijdige sterfte en kunnen een langer en gezonder leven leiden. Naast het verband tussen ademhaling en veroudering, is ook aangetoond dat langzamere ademhaling kan leiden tot verbeterde cardiovasculaire gezondheid, verlaagde bloeddruk en verminderde stressniveaus. Ademhalingstechnieken zoals de buikademhaling en ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

Het verlagen van je ademhalingsfrequentie kan de volgende voordelen bieden: een langer leven, verbeterde cardiovasculaire gezondheid, verlaagde bloeddruk, verminderde stressniveaus, verbeterde kwaliteit van leven en een gevoel van rust en kalmte. Door bewust te zijn van je ademhalingsfrequentie en deze indien nodig te verlagen, kun je profiteren van deze voordelen voor je gezondheid en levensduur.

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Recente blogs