Share

Inhoud

Longevity, de geheimen van vitaal oud worden. Begin met lezen en nog beter... start vandaag met de betere en gezondere versie van jezelf

Longevity een veel gebruikte term, maar wat is het? 

Longevity staat voor levensduurverlenging en is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in de gezondheids- en wetenschappelijke wereld. Het verwijst naar het verlengen van de levensduur van een persoon door middel van verschillende methoden, waaronder dieet, lichaamsbeweging, longevity supplementen en genetische modificatie.

Hoewel er nog veel onbekend is over de biologie van veroudering, is er een groeiend aantal studies die aantonen dat bepaalde leefstijl- en voedingsinterventies de veroudering kunnen vertragen en de levensduur kunnen verlengen. Hieronder volgen enkele feiten over longevity:

Caloriebeperking en longevity

De wetenschap achter longevity en een lang en gezond leven! Er is overtuigend bewijs dat caloriebeperking kan leiden tot een langere levensduur bij dieren en mogelijk ook bij mensen. Dit komt doordat caloriebeperking de activiteit van bepaalde genen kan veranderen die betrokken zijn bij de stofwisseling en het verouderingsproces.

Eeuwenlang hebben wetenschappers en gezondheidsexperts gezocht naar manieren om het verouderingsproces te vertragen en het menselijk leven te verlengen. Er is geen geheime formule voor eeuwige jeugd, maar uit onderzoek blijkt dat caloriebeperking een van de meest veelbelovende manieren is om een lang en gezond leven te leiden.

Caloriebeperking is een dieet waarbij de dagelijkse calorie-inname wordt verminderd zonder dat er sprake is van ondervoeding. Dit dieet kan worden bereikt door minder voedsel te eten, of door de frequentie van de maaltijden te verminderen of door vasten. Intermittent fasting is momenteel een erg populaire methode. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat caloriebeperking kan leiden tot een langer leven en een betere gezondheid.

longevity
Intermittent fasting niet alleen gezond vanwege calorie beperking

Caloriebeperking en veroudering

Het verouderingsproces is een complex fenomeen dat wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder genetica, levensstijl en omgeving. Naarmate we ouder worden, neemt de functie van onze organen af en neemt het risico op ziekten zoals kanker, diabetes en hartziekten toe. Caloriebeperking kan helpen om deze negatieve effecten van veroudering te verminderen en de levensduur te verlengen.

Een van de belangrijkste manieren waarop caloriebeperking de veroudering vertraagt, is door de productie van vrije radicalen te verminderen. Vrije radicalen zijn moleculen die in het lichaam worden geproduceerd als gevolg van metabolisme en omgevingsfactoren zoals blootstelling aan straling en luchtvervuiling. Deze moleculen kunnen schade aan onze cellen veroorzaken en het verouderingsproces versnellen. Caloriebeperking kan de productie van vrije radicalen verminderen en zo de schade aan onze cellen verminderen.

Een andere manier waarop caloriebeperking veroudering vertraagt, is door het bevorderen van autofagie. Autofagie is een proces waarbij de cellen van ons lichaam zichzelf reinigen en defecte moleculen afbreken en recyclen. Naarmate we ouder worden, neemt de functie van onze cellen af en neemt de accumulatie van defecte moleculen toe. Caloriebeperking kan de autofagie bevorderen en zo de opstapeling van defecte cellen verminderen.

Caloriebeperking en gezondheid

Naast het verlengen van de levensduur kan caloriebeperking ook leiden tot een betere gezondheid op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat caloriebeperking kan leiden tot gewichtsverlies en een vermindering van het risico op obesitas en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartziekten en kanker.

Caloriebeperking kan ook de cognitieve functie verbeteren. Een onderzoek uitgevoerd bij muizen toonde aan dat caloriebeperking de cognitieve achteruitgang kan vertragen en zelf

Studies bij dieren hebben aangetoond dat caloriebeperking de levensduur kan verlengen en de ontwikkeling van leeftijd gerelateerde ziekten kan verminderen. Maar werkt dit ook bij mensen? Het antwoord is ingewikkelder dan een simpel ja of nee.

Er zijn veel studies gedaan naar de effecten van caloriebeperking bij mensen, maar de meeste zijn observationeel van aard en hebben dus hun beperkingen. In deze studies wordt gekeken naar de calorie-inname van mensen en hun gezondheid en levensduur. Hoewel sommige van deze studies suggereren dat mensen die minder calorieën consumeren langer leven, is het moeilijk om te bepalen of dit komt door caloriebeperking of door andere factoren zoals een gezondere levensstijl.

Een andere factor die van invloed kan zijn op de effecten van caloriebeperking op de levensduur, is de timing van de calorie-inname. Een studie bij muizen toonde aan dat het beperken van calorieën gedurende een bepaald deel van de dag, terwijl ze onbeperkt konden eten tijdens de rest van de dag, ook de levensduur verlengde.

Hoewel er nog veel onderzoek nodig is om de effecten van caloriebeperking op de levensduur van mensen te begrijpen, is er wel bewijs dat caloriebeperking positieve effecten kan hebben op de gezondheid. Zo kan caloriebeperking helpen bij het verlagen van het risico op leeftijd gerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Het kan ook helpen bij het verbeteren van markers van gezondheid zoals cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker.

Lichaamsbeweging en longevity

Regelmatige lichaamsbeweging is een andere effectieve manier om longevity te bevorderen. Studies tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spiermassa te behouden, de botdichtheid te verbeteren en de cognitieve functie te behouden naarmate we ouder worden. Veel factoren spelen een rol bij het behalen van een lang en gezond leven, waaronder lichaamsbeweging. Onderzoek heeft aangetoond dat fysieke activiteit een cruciale rol speelt bij longevity en het verbeteren van de gezondheid. In dit artikel gaan we dieper in op het verband tussen lichaamsbeweging en longevity en bespreken we welke lichaamsbeweging het beste is voor het behoud van een lang en gezond leven.
Longevity
Vitaal oud worden door voldoende lichaamsbeweging

Het verband tussen lichaamsbeweging en longevity

Er is veel bewijs dat aantoont dat lichaamsbeweging een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van longevity. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging kan leiden tot een verlenging van de levensduur en een verbetering van de gezondheid, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Een studie uitgevoerd door Harvard School of Public Health heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging de levensduur kan verlengen met gemiddeld 3 tot 4 jaar. Deze studie toonde ook aan dat lichaamsbeweging de kans op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en kanker kan verminderen.

Een ander onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Oslo heeft aangetoond dat fysieke activiteit een positieve invloed heeft op de levensduur van ouderen. Deze studie toonde aan dat ouderen die regelmatig lichaamsbeweging doen, een betere kwaliteit van leven hebben en minder kans hebben op het ontwikkelen van chronische ziekten.

Welke lichaamsbeweging is het beste?

Het soort lichaamsbeweging dat het beste is voor het behoud van een lang en gezond leven hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd, fitheid en gezondheid. Over het algemeen wordt aangeraden om minstens 150 minuten per week matig intensieve lichaamsbeweging te doen.

Matig intensieve lichaamsbeweging omvat activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen en dansen. Deze vormen van lichaamsbeweging zijn goed voor het hart en de bloedvaten en kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst.

Krachttraining hoort zeker ook bij een gezonde levensstijl en kan helpen bij het behoud van spiermassa en kracht. Dit is vooral belangrijk naarmate we ouder worden, omdat spiermassa en kracht afnemen naarmate we ouder worden.

Yoga en Pilates zijn andere vormen van lichaamsbeweging die een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid en het welzijn. Deze vormen van lichaamsbeweging  helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit, balans en coördinatie.

Conclusie 

Lichaamsbeweging speelt een zeer belangrijke rol bij longevity

Voeding en longevity

Gezonde voeding is ook erg belangrijk bij longevity. Diëten die rijk zijn aan groenten, fruit, volle granen en eiwitten van goede kwaliteit, zoals die in vis en peulvruchten, worden geassocieerd met een verlaagd risico op ziekten en een langer leven.

Voeding speelt een dagelijkse rol in ons leven en heeft invloed op onze gezondheid en levensduur. Veel studies hebben aangetoond dat een gezond en uitgebalanceerd dieet het risico op chronische ziekten kan verminderen en de levensduur kan verlengen. In dit artikel zullen we ingaan op het verband tussen voeding en longevity, en enkele essentiële voedingsstoffen bespreken die geassocieerd worden met een langer leven.

Een gezond dieet gaat niet alleen om het verminderen van de inname van ongezonde voedingsmiddelen, maar ook om het verhogen van de inname van gezonde voedingsstoffen. Onderzoek toont aan dat mensen die een dieet volgen dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, vis, noten en zaden, een lager risico hebben op chronische ziekten en een hogere levensverwachting hebben dan mensen die een dieet volgen dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, suiker en vet.

Een belangrijk aspect van een gezond dieet is het verminderen van de inname van bewerkt voedsel en geraffineerde suikers. Bewerkt voedsel kan leiden tot ontstekingen in het lichaam, wat op zijn beurt kan leiden tot een verhoogd risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Het vervangen van bewerkte voedingsmiddelen door verse, onbewerkte voedingsmiddelen kan helpen om ontstekingen te verminderen en de al

Daarnaast omvat een gezond dieet het verhogen van de inname van antioxidanten. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, die kunnen leiden tot cel beschadiging en een verhoogd risico op chronische ziekten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn onder andere bessen, donkere bladgroenten, noten en zaden, en kleurrijke groenten en fruit zoals tomaten, wortels en paprika’s.

Naast het verminderen van de inname van bewerkte voedingsmiddelen en het verhogen van de inname van antioxidanten, zijn er nog andere voedingsstoffen die geassocieerd worden met een langer leven. Een van deze voedingsstoffen is omega-3 vetzuren, die voornamelijk in vis en zeevruchten voorkomen. Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten en kanker. Andere bronnen van omega-3 vetzuren zijn onder andere lijnzaad, chiazaad en walnoten.
 
 Een andere voedingsstof die in verband wordt gebracht met een langer leven is vezels. Vezelrijk voedsel, zoals volle granen, groenten en fruit, kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de spijsvertering te bevorderen.
 

Longevity Supplementen:

Sommige supplementen worden ook geassocieerd met longevity. Hieronder benoemen we een paar longevity supplementen. Vanwege Europese wetgeving mogen wij helaas niet de volledige werking en de mogelijk gezondheidsvoordelen benoemen omdat u bij ons longevity supplementen kopen kunt. Wilt u meer weten over longevity supplementen dan rade wij aan de wetenschappelijke onderzoeken op Pubmed of een onafhankelijke orthomoleculaire site te raadplegen.

 • Omega-3 vetzuren: Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten en cognitieve achteruitgang. Vooral visolie, met name de omega-3 vetzuren EPA en DHA, worden in verband gebracht met een langer leven.
 • Fytonutriënten is de algemene term die gebruikt wordt om te verwijzen naar alle bioactieve stoffen die in planten voorkomen Fytonutriënten zoals polyfenolen en flavonoïde zijn een groep van plantaardige verbindingen die bekend staan om hun vele gezondheidsvoordelen. Fytonutriënten is de algemene term die gebruikt wordt om te verwijzen naar alle bioactieve stoffen die in planten voorkomen. Ze zijn aanwezig in verschillende soorten fruit, groenten, granen, kruiden en dranken zoals thee en wijn. Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de felle kleuren van sommige voedingsmiddelen, zoals blauwe bessen en druiven.

  Polyfenolen:

             – Resveratrol
             – Pterostilbeen
             – Curcumine
              
               Flavonoïden:
             – Apigenine
             – Quercetine
             – Luteoline
             – Fisetine

 • Vitamine D: Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium en de gezondheid van onze botten en spieren. Hieronder een overzicht van de voordelen van vitamine D supplementen

  1. Vitamine D draagt bij tot een normaal calciumgehalte in het bloed.
  2. Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten.
  3. Vitamine D draagt bij tot de normale opname/ het normale gebruik van calcium en fosfor.
  4. Vitamine D speelt een rol in het celdelingsproces.
  5. Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem.
  6. Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale tanden.
  7. Vitamine D draagt bij tot een normale werking van de spieren.
  8. Vitamine D is nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen.
  9. Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen.

 • Alkaloïden zijn een grote en diverse groep van organische stoffen die voornamelijk voorkomen in planten. Ze hebben vaak een complexe structuur en bevatten stikstofatomen in een ringstructuur. Berberine is een van de soorten Alkaloïden
 • NMN is de afkorting van nicotinamide mononucleotide en een vorm van vitamine B3. NMN-supplementen zijn nog steeds verkrijgbaar in Europa en de VS, maar er zijn wel enkele regelgevende uitdagingen rondom de verkoop ervan. In Europa is de verkoop van NMN beperkt door regels rondom Novel Food, wat betekent dat een stof die niet in significante mate werd geconsumeerd in de EU vóór 1997, eerst moet worden goedgekeurd als Novel Food voordat het in de handel als supplement mag worden gebracht. Er is momenteel onderzoek gaande in de Verenigde Staten naar de mogelijke ontwikkeling van medicijnen op basis van NMN en gerelateerde verbindingen. Deze onderzoeken richten zich voornamelijk op de mogelijke voordelen van NAD+ verhoging door NMN bij de behandeling of preventie van bepaalde aandoeningen.
 • Nicotinamide riboside (NR): een vorm van vitamine B3 waar veel onderzoek naar gedaan wordt en nauw verband is met NMN.
 • N-acetylcysteïne (NAC): een derivaat van het aminozuur L-cysteïne.
 • Spermidine (polamyne) komt van nature in het lichaam voorkomt en speelt een rol bij diverse processen in het lichaam.
Longevity wat is dat? 1
Longevity supplementen zijn voor vele niet meer weg te denken

Genetische modificatie en longevity

Tot slot hebben wetenschappers ook onderzoek gedaan naar genetische modificatie om de levensduur te verlengen. In studies bij dieren zijn er enkele genen ontdekt die betrokken zijn bij de levensduur en waarvan de expressie kan worden gemanipuleerd om de levensduur te verlengen. Echter, deze studies zijn nog in een vroeg stadium en de veiligheid van genetische modificatie bij mensen nog niet volledig is vastgesteld.

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Volg ons
Recente blogs