SKINS UNLMITED SUPPLEMENTEN EN SKINCARE
Search
Close this search box.

Registreer/
aanmelden

100 dagen workout challenge

Ik neem jullie graag mee in mijn reis naar fit en sterk worden in 100 dagen

Inhoud

Hoe ik na een 100 dagen workout challenge weer fit ben geworden

8 maanden geblesseerd geweest

Voordat ik geblesseerd raakt, sportte ik al jaren lang gemiddeld 3 tot 4 dagen in de week.  In maart 2023 kwam daar een abrupt einde aan en kreeg ik in Spanje ineens heel veel last van mijn schouder tijdens krachttrainingen. Zelfs tijdens het hardlopen had ik pijn aan mijn schouder. In mei zijn we weer teruggekomen in Nederland, waar ik meteen naar mijn fysiotherapeut ben gegaan. Ik bleek een blessure aan mijn nekwervels C1 en C2 te hebben, wat op zich vreemd was aangezien ik niks aan mijn nek voelde en alleen pijn in mijn schouder voelde. Deze pijn bleek een gevolg te zijn van de blessuere aan mijn nerkwervels. Oorzaak onbekend, het kan overblasting zijn geweest, slechte houding, stress, verkeerd slapen of ouderdom, ik ben inmiddels ook al weer 48 jaar.  Vaak zijn klachten aan deze wervels een combinatie van de mogelijke oorzaken die ik zojuist genoemd heb.

Wat volgde waren 8 lange maanden van pijn tijdens het sporten, ongemak, frustratie en fysiotherapie. Het was een periode waarin ik weinig kon sporten en daardoor acht kilo aankwam. Het was een moeilijke tijd, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Vooral omdat het herstel zo lang duurde en ik beperkt was in het sporten zoals hardlopen en krachttraining.

Moeilijk om in sportritme te komen

Na mijn blessure had ik het heel moeilijk om weer in mijn sportritme komen. Soms was dit 1 keer per week, soms helemaal niet en af en toe 2 keer per week. Ik kwam er maar niet in en elke keer was het een gevecht om te gaan sporten. Een goede vriend van mij,  deed iets dat mij op een idee bracht. Hij had vanaf 1 janurai een sportstreak van zeven dagen voltooid – zeven dagen achter elkaar elke dag sporten. Vervolgens heeft hij daarna maanden niks meer gedaan, zonde…en dacht dat kan ook anders.

 

Dit bracht me wel op een idee: waarom zou ik niet mijn eigen uitdaging bedenken? Ik heb wel eens eerder een lange sessie achterelkaar gedaan, tijdens de corona period ben ik blijven steken op 55 dagen. Terwijl bij iedereen de corona kilo’s er aan vlogen, was ik in in die periode juist extra actief. Wellicht dat ik daardoor, zelfs zonder vaccinaties, slechts 1 keer corona heb gehad zonder ziek te zijn. Maar dat is weer een ander verhaal.

Ik wilde mezelf deze keer echt uitdagen en er weer een gewoonte van maken om te sporten. Hierdoor kwam ik op een “100 dagen workout challenge”. Het idee is simpel: elke dag gedurende 100 dagen zou ik gaan trainen. Krachttraining om mijn lichaam weer in shape te krijgen, gecombineerd met cardio en hardlopen voor mijn conditie en nog wat extra vet te verliezen. 

Niet nadenken of ik vandaag wel zou gaan sporten. Nee, de vraag was hoe laat ga ik sporten! Dat was mijn motto!

Ik begon met veel enthousiasme aan de uitdaging. De eerste 2 weken waren moeilijk – mijn lichaam was niet meer gewend aan de inspanning en ik voelde elke spier in mijn lichaam.

Doelstellingen 100 dagen work-out challenge

Het doel was simpel: elke dag sporten voor minimaal 30 minuten gedurende 100 dagen. Maar zoals bij elke uitdaging, waren er ook andere doelstellingen die ik wilde bereiken. Eén van de doelstellingen was om weer minimaal 10 pull-ups te kunnen doen. Ik herinner me nog goed de tijd dat ik met gemak 16 pull-ups kon doen, maar na mijn blessure kon ik er welgeteld geen 1 meer. Deze uitdaging moest mij op weg helpen om mijn kracht terug te krijgen en weer in vorm te komen. 

Een andere doelstelling was om een halve marathon te kunnen rennen binnen 2 uur. Dit stond al langer op mijn lijstje, maar had nooit de motivatie gevonden om het daadwerkelijk te doen. Daarnaast wilde ik ook 8 kilo afvallen. Dit was niet alleen voor esthetische redenen, maar een lichter gewicht is ook voor je gezondheid belangrijk. Ik wist dat elke dag sporten me zouden helpen dit doel te bereiken. 

Maar deze uitdaging ging niet alleen over de komende 100 dagen. Er waren ook langere doelstellingen die ik wilde bereiken na deze periode. Eén daarvan was om een sixpack te krijgen voor de zomer. Dit was iets dat ik heel veel jaren geleden heb gehad, maar de laatste 15 jaar niet meer. Met deze uitdaging hoopte ik eindelijk de motivatie te vinden om dit doel te bereiken. 

Een andere lange termijn doelstelling was om een hele marathon te lopen. Dit is natuurljk een enorme uitdaging, maar ik wist dat als ik de halve marathon kon halen, ik ook de hele marathon kan halen. Ik keek uit naar de fysieke en mentale transformatie die deze uitdaging met zich mee zou brengen, en naar het gevoel van voldoening en trots dat ik zou ervaren bij het behalen van mijn doelen. Het was een reis vol obstakels en overwinningen, maar ik was vastberaden om door te zetten en sterker dan ooit te worden.

 

DoelstellingenBinnen 100 dagen / Langere termijnBeschrijving
10 pull-upsBinnen 100 dagenTerugkeren naar de power om weer minimaal 10 pull-ups te doen na het verlies van kracht door gebrek aan training.
Halve marathonBinnen 100 dagenBinnen 2 uur een halve marathon rennen, een lang gekoesterde wens die eindelijk tot uitvoer zou komen dankzij de challenge.
8 kilo afvallenBinnen 100 dagenNiet alleen voor het uiterlijk maar ook voor de gezondheid. Ik heb geen aanpassingen gedaan in voeding, maar wil de 8 kila behalen puur op het meer verbranden van kcal.
Sixpack voor de zomerLangere termijnStreven naar een sixpack tegen de zomer, een doel dat altijd al gewenst was maar waarvoor tot nu toe de discipline ontbrak. 
Hele marathonLangere termijnHet ultieme doel: een hele marathon lopen, waarbij het behalen van de halve marathon als tussenstap wordt gezien op weg naar dit grote fysieke en mentale streven.

Voeding en supplementen ter ondersteuning

Tijdens deze challenge heb ik besloten niks extra’s met mijn voeding te doen. Wel heb ik tijdens de 100 dagen challenge verschillende supplementen ingenomen ter ondersteuning van mijn trainingen en doelstellingen die ik wilde behalen. Ik heb gecycled tussen de volgende supplementen:

 

Het afwisselen van deze supplementen heeft mij geholpen om diverse aspecten van mijn gezondheid, doelstellingen en prestaties te ondersteunen gedurende deze uitdagende periode. Helaas mag ik vanwege strenge Europese wetgeving niet de exacte werking van deze supplementen beschrijven en/of wetenschappelijke artikelen hierover delen. Voor meer informatie over de specifieke voordelen van deze supplementen, nodigen we je graag uit om persoonlijk contact met ons op te nemen via ons contactformulier of via de chat. Als je nog vragen hebt over hoe deze supplementen kunnen bijdragen aan jouw welzijn en prestaties, staan we altijd klaar om je te helpen en alle benodigde informatie te verstrekken.

sport supplementen
De beste supplementen ter ondersteuning van jouw sport routine

100 dagen workout trainingschema 1e maand

Mijn plan was eenvoudig maar effectief. De eerste weken zou ik om de dag 45 minuten krachttraining doen en de andere dag hardlopen. Mijn hardloop trainingen vonden plaats op het strand, in de bergen of gewoon langs de boulevard. Ik wilde mijn lichaam blootstellen aan verschillende soorten terrein om mijn uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen te verbeteren.

Naast het variëren van locaties, zou ik ook variëren in het type hardlooptraining dat ik deed. Sommige dagen zouden gewijd zijn aan lange afstanden, waarbij ik mijn lichaam zou pushen om steeds verder te gaan, terwijl andere dagen gericht zouden zijn op sprinttrainingen. Deze combinatie van lange afstanden en sprints zou me helpen om zowel mijn snelheid, spiermassa in mijn benen als uithoudingsvermogen te verbeteren.

Ik wist dat dit plan niet gemakkelijk zou zijn. Er zouden dagen zijn waarop ik geen zin had om te trainen, dagen waarop mijn spieren pijn deden en mijn lichaam smeekte om rust of na een late avond met iets te veel drank op, echt geen zin had. Maar ik was vastbesloten om door te zetten. Ik wist dat elke training met weer iets meer kilogram aan de gewichten en elke kilometer die ik rende, me dichter bij mijn doel zou brengen.

En zo begon mijn 100 dagen workout challenge. Elke dag stond ik vroeg op, klaar om de dag te beginnen met een training. Of het nu een krachttraining was in de sportschool of een hardloopsessie op het strand. Ik pushte mezelf om harder te trainen, sneller te rennen en langer vol te houden.

Eerlijk is eerlijk, trainen met mooi weer in Spanje is wel iets fijner en makkelijker

Mijn 100 dagen workkout trainingschema 2e maand

Na een maand van opbouw en toewijding aan mijn nieuwe fitnessroutine, voelde ik dat het tijd was om de lat hoger te leggen en mijn training naar een hoger niveau te tillen. De 45 minuten krachttraining die ik consequent had uitgevoerd, werden uitgebreid met nog eens 15 minuten cardio om mijn algehele conditie te verbeteren en wat extra calorieen te verbranden. Tijdens de cardio richtte ik me voornamelijk op roeien en de crosstrainer, waarbij ik bewust mijn armen meer gebruikte om mijn benen te ontzien na de intensieve hardloopsessies die ik de dag ervoor had gedaan en ook weer de dag erna op het programma stond. 

Het was een bewuste keuze om mijn lichaam voldoende rust te gunnen om te herstellen en tegelijkertijd het maximale uit mijn trainingssessies te halen. Het balanceren tussen het verleggen van mijn grenzen en het de behoefte aan herstel was geen eenvoudige taak, maar ik wist dat het cruciaal was voor mijn vooruitgang. 

 

Er waren tal momenten van geen zin,  maar telkens als die gedachten opkwamen, herinnerde ik mezelf aan de redenen waarom ik deze uitdaging was aangegaan. Mijn doel was om zowel fysiek als mentaal sterker te worden en kilo’s te verliezen. Dit gaf me de motivatie om door te zetten. Na twee maanden van consistente en intense training begon ik eindelijk de vruchten van mijn harde werk te plukken. Mijn lichaam voelde sterker en krachtiger aan, mijn uithoudingsvermogen was merkbaar verbeterd en ik had veel meer energie. 

Het gevoel van voldoening en trots dat ik kreeg bij het zien van zichtbare resultaten motiveerde me om door te blijven gaan en mezelf verder uit te dagen. Ik besefte dat de inspanningen die ik had geleverd niet voor niets waren geweest en dat elke druppel zweet zijn vruchten begon af te werpen. Met hernieuwde vastberadenheid en focus was ik vastbesloten om nog meer vooruitgang te boeken in mijn fitnessdoelen en mijn eigen limieten te blijven verleggen.

Hardlopen op het strand was een vast onderdeel van mijn 100 dagen workout challenge

Mijn 100 dagen trainingschema de laatste 40 dagen

Terug in Amsterdam werd het een uitdaging. De kou en regen en drukte van de stad zorgden voor een extra uitdaging. Mijn motto, “de vraag is niet of ik ga sporten, de vraag is hoe laat ik ga sporten”, hield me op de rails. Als zelfstandig ondernemer heb ik de flexibiliteit om te sporten wanneer ik wilde, dit maakt het voor mij wellicht iets makkelijker dan voor iemand die in loondienst is en op vaste tijden moet werken en dus ook sporten.

Het lukte me in Nederland niet om al om 7 uur ‘s ochtends in de gym te trainen, zoals ik dat in spanje deed, dus koos ik vaak voor late ochtend of middag. Mijn sportschema in de gym bestond nu uit 45 tot 60 minuten krachttraining en 30 tot 45 minuten cardio. In totaal  dus 90 minuten afwisseling van cardio en kracht. Daarnaast bleef ik hardlopen op de andere dagen, aanvankelijk vooral op de loopband vanwege het slechte en koude weer in Nederland, maar later alleen nog buiten aangezien dat toch ook veel lekkerder is.

Ik merkte dat het dagelijks sporten niet alleen mijn lichaam veranderde, maar ook mijn geest krachtiger maakte. Als ik werk gerelateerde stress ervaarde, was  dat voor mij een mooi moment om even een break te houden en te gaan hardlopen. Na het hardlopen was de stress uit mijn lichaam en had ik een leeg hoofd waardoor ik mijn werk voor die dag weer makkelijker kon oppakken.

De routine gaf me een gevoel van voldoening en zelfdiscipline. Zo kon ik elke dag met hernieuwde energie en focus aan mijn taken als ondernemer beginnen. Het sporten werd een essentieel onderdeel van mijn dagelijkse routine, een moment van rust en inspanning te midden van de drukte van het ondernemerschap. Dit had ook een positieve invloed op mijn algehele welzijn en productiviteit, waardoor ik beter in staat was om met stress en uitdagingen om te gaan. Het versterkte niet alleen mijn fysieke gezondheid, maar dus ook mijn mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.

Als gevolg daarvan kon ik mezelf continu blijven uitdagen en verbeteren, zowel op sportief gebied als in mijn professionele leven. De combinatie van regelmatige lichaamsbeweging en ondernemerschap bracht een gevoel van balans en harmonie in mijn dagelijkse routine, waardoor ik me zowel fysiek als mentaal sterker en veerkrachtiger voelde dan ooit tevoren.

Mijn behaalde doelstellingen

Binnen de 100 dagen van mijn uitdaging heb ik ongelofelijke vooruitgang geboekt en mijn doelen overtroffen. Het begon met mijn eerste doel om 10 pull-ups te kunnen doen, maar ik was vastbesloten om verder te gaan en eindigde met het behalen van 12 pull-ups – een bewijs van mijn groeiende kracht en doorzettingsvermogen. Daarnaast heb ik mezelf overtroffen door een halve marathon te rennen in een mooie tijd van 1 uur, 58 minuten en 12 seconden. 

Het gevoel van voldoening en trots dat ik voelde bij het behalen van deze mijlpaal was ernorm. Ik moet wel zeggen dat ik mijn uitdaging om de hele marathon te lopen nog in hervoverweging neem, maar ga er in ieder geval voor trainen en dan zie we wel of ik deze ga lopen.

En alsof dat nog niet genoeg was, ben ik erin geslaagd om maar liefst 8 kilo af te vallen, waardoor mijn lichaam niet alleen slanker is geworden, maar ook gezonder en sterker. Deze prestaties zijn niet alleen een weerspiegeling van mijn harde werk en toewijding, maar ook van mijn vastberadenheid om mezelf te overtreffen en mijn grenzen te verleggen. 

Nu, terugkijkend op die 100 dagen, kan ik met trots zeggen dat ik de uitdaging heb voltooid. Het was een reis vol ups en eigenlijk niet zoveel downs. Uiteindelijk heeft het me sterker gemaakt – zowel fysiek als mentaal. Dus voor iedereen die worstelt om terug te komen in hun sportritme na een blessure of gewoon op zoek is naar een nieuwe uitdaging: probeer de 100 dagen workout challenge. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het zal het waard zijn. En wie weet? Misschien ontdek je onderweg iets nieuws over jezelf. 

Een positieve mindset en vastberadenheid kunnen wonderen verrichten als het gaat om het overwinnen van obstakels en het bereiken van persoonlijke doelen. Met de juiste toewijding en inzet is niets onmogelijk. Dus blijf geloven in jezelf en wees niet bang om uitdagingen aan te gaan, want uiteindelijk zul je sterker uit elke strijd tevoorschijn komen. 

Doorzettingsvermogen is de sleutel tot het overwinnen van uitdagingen en het bereiken van onze grootste ambities en niet alleen op sportief gebied. Dus laten we vastberaden blijven, zelfs in moeilijke tijden, want aan het einde van de rit kan je trots zijn op wat je hebt bereikt en hoe ver je bent gekomen.

100 dagen work-out challenge niet voor iedereen weggelegd

Het idee van elke dag sporten klinkt misschien als een haalbaar doel, maar in werkelijkheid is het niet voor iedereen zomaar weggelegd. Het vergt een enorme toewijding, discipline en doorzettingsvermogen om consistent te blijven en elke dag tijd vrij te maken voor lichaamsbeweging. Het kan moeilijk zijn om de motivatie hoog te houden, vooral op dagen dat vermoeidheid, stress of andere verplichtingen de overhand lijken te nemen. Bovendien kunnen fysieke beperkingen of gezondheidsproblemen het moeilijk maken om dagelijks intensief te sporten. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en naar het lichaam te luisteren, zodat overbelasting en blessures worden voorkomen. Voor sommige mensen is het misschien beter om te streven naar regelmatige, maar minder intensieve trainingssessies om een gezonde balans te vinden die haalbaar en duurzaam is op lange termijn. 

Overleg en advies van een arts en een personal trainer kan helpen bij het bepalen van een trainingsprogramma dat veilig en effectief is, rekening houdend met individuele behoeften en beperkingen. Het belangrijkste is om naar je eigen behoeften en mogelijkheden te luisteren en een trainingsroutine te vinden die bij jouw levensstijl past.

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Recente blogs