Skins Unlimited supplementen skincare
Search
Close this search box.

Registreer/
aanmelden

Gezonde lever

gezonde lever

Inhoud

Een gezonde lever is een lever die in balans is en bereik je met een gezonde levensstijl

Wat is een gezonde lever?

Een gezonde lever is een lever die goed functioneert en vrij is van ziekten en aandoeningen. De lever is een vitaal orgaan dat helpt bij de spijsvertering, het opslaan van voedingsstoffen en het elimineren van giftige stoffen uit het lichaam. Om een gezonde lever te behouden, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te leiden, zoals het eten van een uitgebalanceerd dieet, regelmatig bewegen, niet roken en het vermijden van overmatig alcoholgebruik. Symptomen van een ongezonde lever kunnen zijn: vermoeidheid, geelzucht, misselijkheid, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en zwelling van de buik. Als u symptomen heeft van een ongezonde lever, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

10 tips voor een gezonde lever

 1. Behoud een gezond gewicht
  Het handhaven van een gezond gewicht op basis van uw leeftijd, geslacht en lengte is cruciaal voor een langdurige gezondheid van de lever. Overgewicht kan namelijk leiden tot vette leverziekte, wat schadelijk kan zijn voor de lever.
 2. Dagelijks bewegen
  Ze noemen het “cardiovasculaire oefeningen”, maar die regelmatige hart stimulerende trainingen ondersteunen ook uw lever. Hoe? Cardio bevordert een gezond glucosemetabolisme en ondersteunt een gezonde gewichtsbeheersing, wat allemaal belangrijk is voor een gezonde lever.
 3. Krachttraining is ook goed voor uw lever, omdat het de stofwisseling verhoogt, wat de opbouw van overtollig vet in het lichaam en de lever helpt tegengaan. Krachttraining is dus de manier om vet te verbranden en bovendien ondersteunt het ook nog eens een gezonde insulinegevoeligheid.
 4. En er is goed nieuws voor degenen onder u die niet graag zweten op de loopband: studies hebben aangetoond dat zowel aërobe lichaamsbeweging als weerstandstraining de gezondheid van de lever ondersteunt! Uw doel zou een totaal van 30-60 minuten lichaamsbeweging per dag moeten zijn – bij voorkeur een combinatie van cardio- en krachttraining, vanwege de verschillende gezondheidsvoordelen die zij bieden.
 5. Vul uw bord met gezond eten
  Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet: Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken, ook die met kunstmatige zoetstoffen en beperk uw inname van vetten en zout. Zorg ervoor dat u uw bord vult met het juiste voedsel om uw lever gezond te houden. Vermijd maaltijden met veel calorieën, verzadigde vetten, geraffineerde koolhydraten en suikers. Wij raden aan een mediterraan dieet te volgen, dat heilzame voedingsstoffen biedt uit vers fruit en groenten, mager vlees en vis zoals zalm, gezonde vetten en volle granen. (Extra bonus: het eten van dit soort voedzaam voedsel is een goede manier om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D, vitamine C, vitamine A en vitamine E binnenkrijgt, essentiële voedingsstoffen voor de algehele gezondheid!)
 6. Hydratatie
  Drink voldoende water om uw lichaam gehydrateerd te houden en om giftige stoffen uit uw lichaam te spoelen. Dit is essentieel voor een gezonde lever, dus zorg ervoor dat je elke dag minstens 2 liter water drinkt.
 7. Matig alcohol gebruik
  Beperk uw alcoholinname: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leverbeschadiging en leverziekte. Houd de aanbevolen limieten voor alcoholconsumptie aan. Als je de gezondheid van je lever belangrijk vindt, moet je die happy hours overslaan of inkorten, of die martini inruilen voor een “mocktail” of  een glas water. Alcoholische dranken kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de lever, met name voor de levercellen. Weet u niet zeker of u te veel drinkt? Raadpleeg uw arts, die u ook kan adviseren of u alcohol helemaal moet schrappen of alleen met mate moet gebruiken.
 8. Stop met roken voor een gezonde lever

  Roken is schadelijk voor de lever omdat het de doorbloeding van de lever kan verminderen en de lever kan beschadigen. Roken kan de leverfunctie aantasten door de hoeveelheid zuurstof in het bloed te verminderen, wat leidt tot een verminderde doorbloeding en zuurstoftoevoer naar de lever. Dit kan de levercellen beschadigen en leiden tot leverontsteking, littekenvorming en cirrose. Bovendien kan roken de ontwikkeling van leverkanker bevorderen en de kans op het ontwikkelen van leverziekten, zoals hepatitis C en niet-alcoholische leververvetting, vergroten. Roken verhoogt ook de niveaus van leverenzymen in het bloed, wat kan wijzen op leverschade. Roken van sigaretten is dus niet alleen schadelijk is voor de longen, maar ook voor andere organen in het lichaam, inclusief de lever. Door te stoppen met roken kan de gezondheid van de lever worden verbeterd en kan het risico op leveraandoeningen en leverkanker worden verminderd.

 9. Houd de bloedsuikerspiegel onder controle: Hoge bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot vette leverziekte en andere leveraandoeningen. Beperk uw inname van suiker en koolhydraten.
 10. Beperk medicijngebruik: Te veel medicijnen kunnen de lever overbelasten. Gebruik medicijnen alleen zoals voorgeschreven en neem geen medicijnen die niet nodig zijn.

Lever supplementen voor een gezonde lever

Lever supplementen kunnen  bijdragen aan een gezonde lever, maar zijn geen vervanger voor een gezonde levensstijl. Een gezonde lever is van levensbelang, dit klinkt misschien overdreven, maar is dat zeker  niet. De lever is namelijk uw persoonlijke filtersysteem dat het bloed reinigt en gifstoffen omzet in afvalstoffen die het lichaam vervolgens beter kan afvoeren. 

 

Hoewel we vaak denken aan het hart, de longen en de hersenen als onze “vitale organen”, mogen we de lever niet over het hoofd zien! De optimale werking van onze organen is essentieel voor onze algehele gezondheid. Een gezonde lever maakt een groot verschil in hoe u zicht voelt en is belangrijk voor de levenslange algehele gezondheid. Met enkele veranderingen in uw levensstijl, een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het opnemen van lever supplementen in uw gezondheidsroutine zet u de eerste stappen in een gezonde lever.

gezonde lever
Een gezonde lever is van vitaal belang

Advies voor behoud van een gezonde lever

Vanwege Europese wetgeving mogen wij online geen informatie plaatsen over lever supplementen die kunnen bijdragen aan een gezonde lever. Wilt u meer weten over lever supplementen die de de lever ondersteunen, neem dan contact met ons op met de button rechts onderin.

Wat zijn de functies van de lever

De lever is een essentieel orgaan in ons lichaam en heeft vele functies. Het is daarom van groot belang zorg te dragen voor de gezondheid van je lever.
6 Functies van de lever:

 1. Metabolisme: De lever is verantwoordelijk voor het omzetten van voedingsstoffen in bruikbare vormen voor het lichaam. Het verwerkt en reguleert ook de hoeveelheid suiker, eiwitten en vetten in het bloed.
 2. Ontgifting: De lever speelt een belangrijke rol bij het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam, zoals alcohol, drugs, medicijnen en gifstoffen die door het lichaam worden geproduceerd.
 3. Galproductie: De lever produceert gal, een vloeistof die helpt bij de vertering van vetten en de opname van vetoplosbare vitamines.
 4. Opslag: De lever slaat glucose op als glycogeen en slaat ook vitamines en mineralen op voor later gebruik door het lichaam.
 5. Regulatie van bloedstolling: De lever produceert stollingsfactoren die belangrijk zijn voor het stoppen van bloedingen en het voorkomen van overmatig bloedverlies.
 6. Eiwitsynthese: De lever produceert ook eiwitten die nodig zijn voor de groei en het onderhoud van het lichaam.

Samengevat, de lever is een essentieel orgaan dat veel verschillende taken heeft en helpt het lichaam te functioneren en te overleven. Het is belangrijk om de lever gezond te houden door middel van een gezonde levensstijl eventueel aangevuld met lever supplementen die de werking van de lever kunnen ondersteunen.

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Recente blogs