SKINS UNLMITED SUPPLEMENTEN EN SKINCARE
Search
Close this search box.

Registreer/
aanmelden

Nootropics

Nootropics de hype onder studenten bereikt nu ook de werkende klasse. Lees alles over de cognitieve versterkers oftewel "smart drugs"
Nootropics

Inhoud

Nootropics: de nieuwe trend in de wereld van cognitieve versterkers

In dat artikel verkennen we de wereld van natuurlijke nootropics en hun rol in het verbeteren van concentratievermogen en de hersenfucntie en waarom het zo’n hype is onder studenten

Het behouden van scherpe concentratie is in deze tijd een grote uitdaging met alle afleidingen waar we gedurende de dag mee geconfronteerd worden.  Vele streven velen naar manieren om hun cognitieve functies en mentale helderheid te ondersteunen, vooral onder mensen die op zoek zijn om het gezondheid te verbterteren zoals biohackers en onder studenten zijn nootropics momenteel inmens populair.

Maar ook onder de werkende bevolking winnen nootropics  snel aan populariteit als ‘slimme’ supplementen oftewel “smart drugs” die kunnen helpen helpen bij concentratie, geheugen, creativiteit en stemming, terwijl ze ook de algemene gezondheid van de hersenen kunnen bevorderen. Laten we dieper ingaan op nootropics van natuurlijke oorsprong en ontdekken hoe ze kunnen bijdragen aan een scherpere geest.

 

Wat zijn nootropics?

Wat is de betekenis van Nootropics? Nootropics staan ook wel bekend als ‘cognitieve versterkers’ of ‘smart drugs’ en is de verzamelnaam voor diverse stoffen die gericht zijn op het verbeteren van mentale prestaties. Ze bestaan in verschillende vormen, van synthetische middelen tot natuurlijke kruiden en supplementen. Hoewel nootropics geen wondermiddelen zijn, kunnen ze bepaalde cognitieve aspecten verbeteren,waaronder concentratie, geheugen en creativiteit.

Natuurlijke soorten nootropics

Er zijn ook natuurlijke nootropics waarvan veelbelovende resultaten uit wetenschappelijk onderzoek naar voren komen. Fytonutriënten, ook bekend als fytochemicaliën, zouden mogelijk een cognitief versterkend effect hebben. Enkele van de beste nootropics van natuurlijke oorsprong zijn:

 • Ginkgo Biloba: Stimuleert bloedcirculatie naar de hersenen ter bevordering van cognitieve functie.
 • Ashwagandha: Ondersteunt in tijden van stress en draagt bij aan normale mentale prestaties.
 • Ginseng: Verhoogt energie en alertheid, ondersteunt geheugen en normale bloedcirculatie.
 • Rhodiola: Vermindert reactie op stress, bevordert mentale veerkracht.
 • Bacopa: Mogelijk positieve effecten op geheugen en cognitieve functie.
 • Omega-3 vetzuren, zoals die gevonden in vette vis, worden in verband gebracht met verbeterde hersenfunctie, geheugen en bescherming tegen leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.
 • Cafeïne is waarschijnlijk het meest bekende en wijdverbreide nootropic, dat wordt gevonden in koffie, thee en energiedranken. Cafeïne stimuleert de hersenen door in te grijpen op adenosinereceptoren, wat leidt tot verhoogde alertheid, concentratie en energieniveaus.
 • L-theanine, een aminozuur dat ook in thee voorkomt, kan in combinatie met cafeïne de focus en relaxatie verbeteren
 • Vitamine B complex, draagt bij tot een normale psychologische functie
 • D-serine is een lichaamseigen stof die veel in de hersenen voorkomt en bepaalde voedingsmiddelen
 • Magnesium l-threonate is de enige magnesium soort die werkzaam is in het hersengebied
 • Alpha-GPC, ook bekend als  L-α-Glycerofosforylcholine, is een natuurlijk voorkomende verbinding van choline die in de hersenen te vinden is
 • Citocoline, de superieure vorm van choline
 

Bovenstaande gezondheidsclaims wachten op goedkeuring door de Europese Commissie.

Zie nootropics vooral als een aanvulling op een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging.  Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt, bij allergieën, lichamelijke klachten of wanneer je onder medisch toezicht staat, raadpleeg dan voor gebruik een arts of zorgverlener.

De geschiedenis van Nootropics

De oorsprong van nootropics kan worden getraceerd naar de jaren 60 van de vorige eeuw, toen de Roemeense neurowetenschapper Corneliu Giurgea de term ‘nootropics’ introduceerde. Hij definieerde nootropics als stoffen die de hersenfunctie kunnen verbeteren zonder significante bijwerkingen te veroorzaken.

Een van de eerste en meest bekende nootropics is piracetam, dat in 1964 door Giurgea werd ontwikkeld. Piracetam werd oorspronkelijk gebruikt voor de behandeling van leerstoornissen en dementie, maar later ontdekt voor zijn bredere cognitieve voordelen. In de daaropvolgende decennia werden andere nootropics, zoals choline, L-theanine en modafinil, ontwikkeld en onderzocht.

In de loop der jaren is de belangstelling voor nootropics gestaag gegroeid, zowel in de wetenschappelijke gemeenschap als onder het grote publiek. Belangrijke mijlpalen in het onderzoek naar nootropics omvatten de ontdekking van hun invloed op neurotransmittersystemen, de ontwikkeling van geavanceerde beeldvormingstechnieken om de hersenactiviteit te bestuderen en de toenemende erkenning van de potentiële voordelen van nootropics voor gezonde mensen.

Tegenwoordig is de markt voor nootropics aanzienlijk gegroeid, met een breed scala aan producten die online en in winkels verkrijgbaar zijn. Deze groeiende populariteit weerspiegelt de aanhoudende belangstelling van mensen voor manieren om hun cognitieve prestaties te verbeteren en de algehele gezondheid van de hersenen te ondersteunen.

Hoe werken Nootropics?

De werkingsmechanismen van nootropics zijn complex en kunnen variëren afhankelijk van het specifieke middel. Over het algemeen beïnvloeden nootropics de hersenfunctie op subtiele manieren, vaak door in te grijpen op neurotransmittersystemen, neuronale communicatie en hersenplasticiteit.

Veel nootropics werken door de beschikbaarheid van neurotransmitters, zoals acetylcholine, dopamine en serotonine, te verhogen of te moduleren. Deze neurotransmitters spelen een cruciale rol bij cognitieve processen zoals geheugen, aandacht, motivatie en stemming. Door de balans van deze neurotransmitters te beïnvloeden, kunnen nootropics de algemene hersenfunctie verbeteren.

Daarnaast kunnen sommige nootropics de bloedtoevoer naar de hersenen vergroten, de energieproductie in de hersencellen stimuleren of de bescherming van neuronen tegen oxidatieve stress en beschadiging verbeteren. Deze mechanismen dragen bij aan een optimale hersenactiviteit en cognitieve prestaties.

Het is belangrijk op te merken dat de individuele respons op nootropics kan variëren. Factoren als leeftijd, genetische aanleg, gezondheid en levensstijl kunnen de effectiviteit en de manier waarop een persoon reageert op een bepaald nootropisch middel beïnvloeden. Dit maakt het essentieel om de individuele reacties zorgvuldig te monitoren en de dosering en combinaties aan te passen aan de behoeften van elke gebruiker.

Vanwege strenge Europese wetgeving mogen wij niet precies uitleggen welke nootropics supplementen waarop exact werken. Ook mogen wij geen linkjes delen van wetenschappelijke onderzoeken. Wil je een advies op maat neem dan contact met ons op via de contact button

Medicatie als nootropics en studenten

Het gebruik van medicatie nootropics voor focus onder studenten is een veelbesproken onderwerp. Veel studenten zien oneigenlijk gebruik van medicijnen als een manier om hun studie-prestaties te verbeteren, door hun concentratie, geheugen en leervermogen te vergroten.

Sommige studies suggereren dat nootropics inderdaad de cognitieve functies van studenten kunnen verbeteren, vooral bij taken die een hoge mate van aandacht en geheugen vereisen. Middelen als modafinil, methylfenidaat zijn populair onder studenten vanwege hun vermogen om waakzaamheid, focus en productiviteit te verhogen. Wij raden deze middelen af, omdat dit eigenlijk medicijnen zijn die voor een ander doel bedoeld zijn, met bjwerkingen en er voldoende veilige alternatieven zijn. Bovendien kunnen er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan het langdurig of onverantwoord gebruik van medicijnen als nootropics, vooral bij jonge en nog ontwikkelende hersenen.

Wij benadrukken dat studenten die overwegen medicatie als nootropics te gebruiken, zich goed moeten informeren over de potentiële voor- en nadelen, en altijd medisch advies moeten inwinnen. Het is ook belangrijk dat scholen en universiteiten duidelijke richtlijnen en ondersteuning bieden rond het gebruik van deze middelen, om de gezondheid en veiligheid van studenten te beschermen.

Vraag en antwoorden Nootropics

Nootropics zijn stoffen die de cognitieve functies van de hersenen kunnen verbeteren, zoals geheugen, concentratie en creativiteit. Ze worden ook wel cognitieve versterkers of smart drugs genoemd.

De veiligheid van Nootropics is afhankelijk van de specifieke stof en de dosering. De Nootropics die wij verkopen zijn veilig in de aanbevolen doseringen, terwijl andere nootropics als geneesmiddelen worden verkocht. Deze zijn bij ons niet verkrijgbaar.

De legaliteit van Nootropics verschilt per land en per stof. Sommige noötropica zijn legaal verkrijgbaar als voedingssupplement, terwijl andere alleen op recept verkrijgbaar zijn. Het is belangrijk om de lokale wetgeving te raadplegen voordat u Nootropics koopt of gebruikt. Alle nootripis die bij ons kunt kopen zijn in de landen waar wij aan leveren 100% legaal.

De effectiviteit van Nootropics varieert per persoon en per stof. Sommige Nootropics hebben wetenschappelijk bewezen voordelen voor de cognitieve functies, terwijl andere minder effectief zijn. Het is belangrijk om de juiste noötropica te kiezen op basis van uw specifieke behoeften en doelen.

Er zijn verschillende soorten noötropica, waaronder natuurlijke stoffen zoals cafeïne en ginkgo biloba, synthetische stoffen zoals piracetam en modafinil, en kruidenpreparaten zoals bacopa monnieri en ashwagandha. Elke soort heeft verschillende effecten en sommige ook bijwerkingen. Bekijk hier al onze nootropics supplementen

Nee, Nootropics zijn niet geschikt voor iedereen. Sommige Nootropics kunnen bijwerkingen hebben of interfereren met andere medicijnen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als u zwanger bent, borstvoeding geeft, minderjarig bent of medicijnen gebruikt.

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Recente blogs