resveratrol

Share

Lees alles over resveratrol, wanneer je het moet nemen en wanneer juist niet. Wat zijn de voordelen van Resveratrol supplementen

Inhoud

Wat is Resveratrol?

Resveratrol is een natuurlijke verbinding die voorkomt in de schil van rode druiven, Japanse duizendknoop, pinda’s, bosbessen en sommige andere bessen. Het is een krachtige antioxidant die door sommige planten wordt geproduceerd om ze te beschermen tegen negatieve milieu-invloeden. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, waarvan wordt aangenomen dat zij de oorzaak zijn van veroudering. Japanse duizendknoop is de plant met het hoogste resveratrolgehalte.

Resveratrol wordt o.a. geproduceerd in de schil van druiven om de plant te beschermen tegen schimmelziekten en schade door de zon; daarom heeft wijn hogere resveratrolgehalten dan andere natuurlijke voedingsmiddelen. Over het algemeen bevat rode wijn kleine hoeveelheden resveratrol, minder dan 2 tot 4 mg per fles rode wijn. Rode wijn bevat echter meer resveratrol dan witte wijn omdat rode wijn langer met de druivenschillen wordt gefermenteerd dan witte wijn. Daardoor worden veel van de antioxidanten, waaronder resveratrol, die van nature in de druivenschillen aanwezig zijn, in de wijn worden onttrokken. Resveratrol is ook aanwezig in de pitten van druiven.

Druiven die in een vochtige omgeving groeien, hebben de neiging meer resveratrol te bevatten dan druiven die in een meer dorre omgeving groeien. De theorie achter dit verschijnsel is dat druiven die in een vochtige omgeving groeien meer resveratrol produceren om schadelijke schimmels te bestrijden (druiven die in een dorre omgeving groeien hoeven niet zoveel resveratrol te produceren om te overleven). Meer en meer boeren gebruiken pesticiden waardoor het natuurlijke resveratrol gehalte in druiven en wijn steeds minder wordt.

Er wordt verondersteld dat resveratrol verantwoordelijk is voor de lage percentages hartziekten bij de Franse bevolking in vergelijking met andere bevolkingsgroepen, ondanks het feit dat zij veel risicofactoren hebben, waaronder een vetrijk dieet, roken en de consumptie van grote hoeveelheden koffie. Van al deze factoren is bekend dat ze bijdragen tot een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, beroertes en hartaanvallen. In theorie is dit voordeel bij de Franse bevolking te danken aan de consumptie van matige hoeveelheden rode wijn, die een bron van resveratrol is. Andere ingrediënten in wijn of andere factoren kunnen bijdragen tot de lange levensduur die bij de Fransen wordt waargenomen.

Resveratrol is beschikbaar in de vorm van voedingssupplementen van onder meer extracten van rode wijn, druivenpitextracten en extracten van Japanse duizendknoop. De meeste supplementen op de markt zijn afgeleid van Japanse duizendknoop omdat deze plant een van de hoogste concentraties resveratrol bevat die in de natuur te vinden zijn.

De hoeveelheid en zuiverheid van resveratrol in supplementen kan sterk variëren. Gemicroniseerde resveratrol is verkrijgbaar in pil- of poedervorm. Resveratrol heeft een lage systemische biologische beschikbaarheid en wordt oraal niet goed opgenomen. Het micronisatieproces vermindert de gemiddelde deeltjesgrootte van een verbinding aanzienlijk en verhoogt de absorptie. Wij adviseren Resveratrol altijd met een beetje yoghurt of biologische olijfolie van goede kwaliteit in te nemen. Door het vet in deze producten wordt resveratrol beter opgenomen.

Wat is het verschil tussen trans-resveratrol en resveratrol?

Wat is Trans Resveratrol? Trans-resveratrol is een van de twee meetkundige isomeren (molecuul structuren) van resveratrol. Trans-resveratrol is  het actieve bestanddeel van resveratrol supplementen, door zijn moleculaire eigenschappen. Normale Resveratrol supplementen bevatten variabele hoeveelheden trans-resveratrol, het actieve bestanddeel. 

Bij gewone resveratrol weet je dus niet hoeveel je binnenkrijgt van het actieve bestandsdeel trans-resveratrol in termen van zuiverheid. Kies daarom altijd een vorm van trans-resveratrol kopen, die een zuiverheid van 99% heeft en daarnaast ook onafhankelijk getest is op puurheid.

Resveratrol werking

Resveratrol beschermt het DNA van een cel. Het is een krachtige antioxidant. Antioxidanten kunnen celbeschadiging door vrije radicalen helpen voorkomen. Vrije radicalen zijn onstabiele atomen die worden veroorzaakt door vervuiling, zonlicht en de natuurlijke vetverbranding van ons lichaam en die kunnen leiden tot kanker, veroudering en hersendegeneratie.

 

Wat zijn de voordelen van van Resveratrol?

Resveratrol wordt gepromoot omwille van zijn vele voordelen voor de gezondheid, zoals de bescherming van het hart en de bloedsomloop, de verlaging van het cholesterolgehalte en de bescherming tegen bloedklonters die hartaanvallen en beroertes kunnen veroorzaken. Dierstudies hebben daarnaast aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Omdat resveratrol wordt beschouwd als een antioxidant, wordt het vaak aangeprezen bij kanker. Dierstudies suggereren ook dat resveratrol het plaquegehalte in de hersenen kan verlagen bij de ziekte van Alzheimer. Goed gecontroleerde klinische studies bij mensen ontbreken echter op al deze gebieden en veel van de beweringen over resveratrol zijn gebaseerd op dierstudies bij muizen. 

Dierstudies bij muizen wijzen op mogelijke voordelen van gewichtsverlies, vermindering van de insulineresistentie en vermindering van de mortaliteit bij diabetes. In diermodellen zijn ook antikanker-effecten aangetoond. Menselijk onderzoek met resveratrol is beperkt. Een klein en kort gerandomiseerd, dubbelblind, cross-over onderzoek in het novembernummer 2011 van Cell Metabolism toonde aan dat 150 mg resveratrol eenmaal daags gedurende 30 dagen de gemiddelde systolische en arteriële bloeddruk, tumornecrosefactor (een marker van ontsteking), plasmaglucose- en insulineconcentraties, en plasmatriglycerideconcentraties aanzienlijk verlaagde. Nadelige reacties op resveratrol werden in de studie niet waargenomen. Onderzoekers merken op dat langere studies met hogere doses nodig zijn voordat de resultaten kunnen worden bevestigd.

Resveratrol-gezondheidsvoordelen
Dagelijks Resveratrol om vitaal ouder te worden

Onderzoeken tonen aan de levensduur bij bepaalde dieren te verlengen. Het vermogen van de stof om de levensduur in verschillende organismen te verlengen, is een belangrijk onderzoeksterrein geworden Er zijn aanwijzingen dat resveratrol bepaalde genen activeert die verouderingsziekten afweren. Het werkt om dit te bereiken op dezelfde manier als calorierestrictie zoals ook intermittent fasting hierbij kan helpen. Resveratrol is veelbelovend in het verlengen van de levensduur door de manier waarop genen tot expressie komen te veranderen,

Het is echter niet duidelijk of de verbinding bij mensen een vergelijkbaar effect zou hebben. Uit een overzicht van studies die dit verband onderzochten, bleek dat resveratrol de levensduur verlengde in 60% van de bestudeerde organismen, maar het effect was wel het sterkst bij organismen die minder verwant waren aan de mens, zoals wormen en vissen. Meer onderzoek naar de velenging van levensduur door Resveratrol is dan ook nog nodig.

Resveratrol combineren met NMN

Uit studies bij dieren is gebleken dat resveratrol dus goed is voor het hart, hersenen en mogelijk ook tegen kanker. David Sinclair, werkzaam aan de Harvard Universiteit heeft aangetoond dat resveratrol synergetisch werkt met NMN. Resveratrol is nodig om de sirtuin genen te activeren (die ons DNA en epigenoom beschermen), terwijl NMN nodig is om de sirtuins te voeden. Dit klinkt allemaal heel erg technisch. Lees daarom verder over de werking van resveratrol en wat is NMN. In dit artikel leggen we je zo simpel mogelijk uit wat NMN is en hoe resveratrol met NMN samenwerkt voor optimale resultaten.

Welke andere geneesmiddelen kunnen Resveratrol beïnvloeden?

Er zijn geen studies naar geneesmiddeleninteracties met resveratrol uitgevoerd. De waarschijnlijke interactie met bloedverdunners moet in overweging worden genomen. Patiënten die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zoals aspirine, warfarine of clopidogrel, moeten hun arts informeren dat ze resveratrol gebruiken. Bovendien moeten patiënten hun arts altijd op de hoogte stellen van alle voedingssupplementen of vrij verkrijgbare geneesmiddelen die zij gebruiken.

Wie mag Resveratrol niet innemen?

  • Patiënten die bloedstoornissen hebben, die bloedingen kunnen veroorzaken, moeten tijdens het gebruik van dit product door een arts worden gecontroleerd.
  • Mensen die een operatie ondergaan, moeten twee weken voor de operatie stoppen met het innemen van resveratrol en mogen het twee weken na de operatie niet meer innemen om het risico op bloedingen te verminderen.
  • Neem geen resveratrolsupplementen of buitensporige hoeveelheden natuurlijke voedingsmiddelen die resveratrol bevatten tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Er is een gebrek aan onderzoek op dit gebied om de veiligheid aan te tonen.
  • Resveratrol moet vermeden worden bij kinderen.
  • Resveratrol heeft een milde oestrogene activiteit en totdat er meer bekend is, moeten vrouwen met kanker en andere aandoeningen die oestrogeengevoelig zijn, medisch advies inwinnen voordat ze resveratrol innemen.
  • Resveratrol vermindert de activiteit van enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van geneesmiddelen, maar of het een significant effect heeft bij mensen is niet onderzocht.

Wat zijn de bijwerkingen van Resveratrol?


Bijwerkingen van resveratrol bij mensen zijn niet gerapporteerd. Bijwerkingen op lange termijn zijn niet bekend. Een kleine en korte klinische studie uitgevoerd in 2011 bij obese patiënten die 150 mg resveratrol per dag kregen, noteerde geen bijwerkingen.

close

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Volg ons
Recente blogs
De waardering van www.skinsunlimited.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 11 reviews.