Registreer/
aanmelden

Weerstand verhogen, hoe doe je dat?

Weerstand verhogen

Share

Inhoud

Lees onze tips om je weerstand te verhogen op een natuurlijke manier en met wetenschappelijk bewezen supplementen!

je weerstand verhogen, kan dat?

Ja, je kunt op meerdere manier je weerstand verhogen. In dit artikel geven we je nuttige adviezen en praktische tips om je weerstand te verhogen en te versterken, zodat je lichaam beter in staat is om ziektes op een natuurlijke manier te bestrijden en te voorkomen. Het immuunsysteem is het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen ziekteverwekkende micro-organismen, maar soms kan het falen en een ziektekiem binnendringen, waardoor je ziek wordt. Gelukkig is het mogelijk om in te grijpen en kun je je weerstand verhogen, bijvoorbeeld door je dieet te verbeteren en bepaalde vitaminen of supplementen te nemen die je immuunsysteem kunnen versterken. Bovendien kunnen wijzigingen in je levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging en het verminderen van stress, ook bijdragen aan het verhogen van je weerstand. In dit artikel vind je antwoorden om je weerstand te verhogen.

Weerstand verhogen op een natuurlijke manier 

Het is van groot belang om bewust te zijn van het feit dat een gezonde levensstijl de eerste en meest fundamentele stap is die je kunt nemen om je immuunsysteem te versterken en je lichaam te beschermen tegen ziektes. Het is immers zo dat wanneer je gezonde keuzes maakt in je dagelijks leven, je het vermogen van je lichaam om te vechten tegen ziektes verbetert en versterkt. Het volgen van algemene richtlijnen voor een goede gezondheid is dan ook essentieel als je je weerstand op een natuurlijke manier op peil wilt houden of wilt versterken.

Weerstand verhogen met 13 praktische tips

 1. Vermijd roken
 2. Eet een voedzaam dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Kies bij voorkeur voor biologische producten om blootstelling aan pesticiden te vermijden.
 3. voor regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, joggen, zwemmen of fietsen om overtollig vet te verbranden. Probeer minimaal 150 minuten per week matig intensieve activiteiten te doen
 4. Houd een gezond gewicht door te streven naar een BMI onder de 25. Overgewicht kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem.
 5. Drink alcohol met mate, indien je drinkt. Voor vrouwen geldt maximaal één drankje per dag, voor mannen maximaal twee drankjes per dag.
 6. Zorg voor voldoende slaap, idealiter 7-9 uur per nacht. Een goede nachtrust is belangrijk voor een sterk immuunsysteem.
 7. Neem maatregelen om infecties te voorkomen, zoals regelmatig handen wassen, vermijden van contact met zieke mensen en het bereiden van vlees op de juiste manier.
 8. Beperk stress tot een minimum. Chronische stress kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Probeer stressverlagende activiteiten te doen, zoals meditatie, yoga of wandelen in de natuur.
 9. Voeg probiotica toe aan je dieet, zoals yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool en gefermenteerde groenten. Deze bevorderen een gezonde darmflora en versterken je immuunsysteem.
 10. Zorg voor voldoende vitamine D door regelmatig buiten te zijn en/of supplementen te nemen. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van het immuunsysteem.
 11. Eet voldoende fruit met vitamine C
 12. Verhoog je inname van knoflook en gember, die beide antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben en het immuunsysteem versterken.
 13. Vermijd suikerrijke voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten, die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken en het immuunsysteem kunnen verzwakken.

Door deze gezonde gewoonten te implementeren, kun je op natuurlijke wijze je weerstand verhogen en je lichaam beter beschermen tegen ziekteverwekkers.

Weerstand verhogen bij ouderen

Uit onderzoek is gebleken dat voeding een belangrijke rol speelt in het in stand houden en verbeteren van de weerstand bij ouderen. Een vorm van ondervoeding die helaas vaak voorkomt, zelfs in welvarende landen, is ondervoeding door micronutriënten. Deze vorm van ondervoeding treedt op wanneer iemand onvoldoende essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt via de voeding. Dit kan bij ouderen voorkomen omdat ze de neiging hebben om minder te eten en vaak minder variatie in hun voedingspatroon hebben. Het is dan ook belangrijk dat ouderen zich bewust zijn van het belang van een evenwichtige voeding die voldoende micronutriënten bevat om hun weerstand op peil te houden en hun algehele gezondheid te bevorderen.

weerstand verhogen
Je weerstand verhogen door gezond te eten

Weerstand neemt af naarmate we ouder worden

Naarmate we ouder worden, vermindert onze weerstand tegen ziektes en dit kan leiden tot een toename van infecties en een verhoogd risico op kanker. Dit is vooral een probleem in ontwikkelde landen waar de levensverwachting toeneemt. Hoewel sommige ouderen gezond ouder worden, blijkt uit vele studies dat ouderen meer kans hebben op het oplopen van infectieziekten en ook meer kans hebben om daaraan te overlijden dan jongere mensen.

Infecties van de luchtwegen, zoals griep, COVID-19 en longontsteking, zijn belangrijke doodsoorzaken onder 65-plussers over de hele wereld. Dit komt doordat ouderen een verminderde weerstand hebben en dus kwetsbaarder zijn voor infecties. Wetenschappers hebben ontdekt dat het aantal T-cellen in het lichaam afneemt naarmate men ouder wordt. Dit komt mogelijk doordat de thymus, een orgaan dat T-cellen produceert om infecties te bestrijden, krimpt bij het ouder worden. Dit kan leiden tot een verminderde respons op infecties.

Er zijn ook wetenschappers die zich afvragen of het beenmerg minder efficiënt wordt in het produceren van de stamcellen die aan de basis liggen van de cellen van het immuunsysteem naarmate men ouder wordt. Dit kan leiden tot een vermindering van het aantal witte bloedcellen en dus tot een verminderde afweer tegen infecties. Om deze redenen is het dus belangrijk dat ouderen extra voorzorgsmaatregelen nemen om hun weerstand op peil te houden.

Weerstand verhogen door lichaamsbeweging

Het is een bekend feit dat regelmatige lichaamsbeweging een essentiële pijler is voor een gezonde levensstijl. Het biedt een breed scala aan voordelen, zoals het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het verlagen van de bloeddruk, het helpen bij het beheersen van het lichaamsgewicht en het beschermen tegen een verscheidenheid aan ziekten. Maar wat veel mensen zich afvragen, is of lichaamsbeweging ook kan helpen om de weerstand te versterken en gezond te houden.

Het afweersysteem is opgebouwd uit twee lagen van immuun bescherming, namelijk het aangeboren immuunsysteem en het adaptieve immuunsysteem. Het verschil tussen deze 2 afweer systemen leggen we later uit in dit artikel. Beide zijn van cruciaal belang voor het behoud van een gezonde weerstand. Recent onderzoek heeft aangetoond dat zelfs één sessie van matige lichaamsbeweging een positieve invloed kan hebben op zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem. Tijdens matige aerobe oefeningen worden onmiddellijk miljoenen immuun cellen gemobiliseerd en komen ze vrij in de bloedsomloop. Deze cellen worden eerst afgegeven door de milt en het beenmerg en verplaatsen zich vervolgens naar de longen, waar ze worden ingezet om de immuun afweer te versterken. De gemobiliseerde cellen, die tijdens het sporten zijn vrijgekomen, zijn dus klaar om te vechten terwijl ze tussen de bloedsomloop en de weefsels bewegen.

Als je gaat sporten, kan het aantal immuuncellen in je lichaam toenemen. Dit  afhankelijk van hoe zwaar en hoe lang je traint en kan het aantal immuuncellen met maar liefst  50% tot 400% toenemen. De meeste van deze extra cellen zijn neutrofielen en macrofagen. Helaas verdwijnen deze extra immuuncellen binnen drie uur na het sporten weer uit je lichaam. Om je immuunsysteem op de lange termijn sterker te maken en te beschermen tegen ziektes, is het belangrijk om regelmatig te blijven sporten op een matig niveau. Zo wordt je immuunsysteem beter in staat om ziekteverwekkers te bestrijden en verklein je de kans op infecties.

Dit betekent dat lichaamsbeweging niet alleen kan bijdragen aan een algemene goede gezondheid, maar ook kan helpen bij het opbouwen en versterken van een gezonde weerstand. Regelmatige lichaamsbeweging is slechts één van de vele factoren is die van invloed zijn op de algehele gezondheid en weerstand, maar het kan zeker een nuttige en effectieve manier zijn om je afweersysteem te versterken en gezond te houden.

Wat zijn neutrofielen en macrofagen?

Neutrofielen en macrofagen zijn beide typen immuuncellen die betrokken zijn bij de afweer van het lichaam tegen ziekteverwekkers. Neutrofielen zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van bacteriële infecties. Ze kunnen zich snel verplaatsen naar plaatsen waar bacteriën zich bevinden en kunnen deze bacteriën doden door ze op te eten en te vernietigen.

Macrofagen zijn een ander type witte bloedcel die ook een belangrijke rol spelen bij de afweer tegen infecties en ziekten. Ze zijn betrokken bij het opsporen, opeten en vernietigen van ziekteverwekkers en vreemde stoffen in het lichaam. Daarnaast kunnen ze ook beschadigde cellen opruimen en bijdragen aan het genezingsproces. Macrofagen spelen ook een rol bij het activeren en reguleren van andere immuuncellen in het lichaam.

weerstand verhogen natuurlijke manier
Je weerstand verhogen door regelmatig te bewegen

Wat moet ik doen om mijn weerstand te versterken door te trainen?

Aanzienlijke gezondheidsvoordelen kunnen worden bereikt met vele soorten aerobe activiteit (bv. wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, of dansen). Onderzoek toont aan dat je weerstand verhogen al kan met 20 tot 40 minuten lichaamsbeweging van matige intensiteit per dag. Hieronder vind je verschillende manieren om de intensiteit te controleren tijdens aerobe lichaamsbeweging om jouw doelen voor lichaamsbeweging te bereiken.

Doe de “praattest”
De “praattest” is een eenvoudige manier om de relatieve intensiteit van lichaamsbeweging te meten. Je kunt praten, maar niet zingen, terwijl je een activiteit van gemiddelde intensiteit uitvoert. Bij een hoge intensiteit kunt je niet meer dan een paar woorden zeggen zonder te pauzeren om adem te halen.

kan je weerstand verlagen als je te veel sport?

Ja, overmatige inspanning kan het immuunsysteem verzwakken en daarmee de weerstand verlagen. Dit gebeurt vooral wanneer iemand te veel en te intensief traint zonder voldoende rust en hersteltijd te nemen tussen de trainingen door. Als het lichaam niet voldoende tijd heeft om te herstellen, kan dit leiden tot een overmatige productie van het stresshormoon cortisol, wat het immuunsysteem kan verzwakken en het risico op ziekte kan vergroten. Ook kan intensieve inspanning tijdelijk het aantal immuuncellen verminderen, wat een verhoogd risico op infecties kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om regelmatig te sporten, maar ook om voldoende rust en hersteltijd te nemen tussen de trainingen door en naar het lichaam te luisteren om overtraining te voorkomen.

wat is het verschil tussen aangeboren immuunsysteem en het adaptieve immuunsysteem?

Het immuunsysteem is ons natuurlijke verdedigingsmechanisme tegen ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Het bestaat uit verschillende soorten cellen, moleculen en weefsels die samenwerken om ons te beschermen tegen infecties.

 1. Het aangeboren immuunsysteem is de eerste verdedigingslinie van ons lichaam tegen ziekteverwekkers. Het bestaat uit cellen en moleculen die altijd aanwezig zijn in ons lichaam en snel kunnen reageren op een infectie. Het aangeboren immuunsysteem werkt niet specifiek op een bepaalde ziekteverwekker, maar is in staat om een breed scala aan ziekteverwekkers te herkennen en te bestrijden. Het aangeboren immuunsysteem werkt snel en efficiënt, maar biedt geen langdurige bescherming tegen een specifieke ziekteverwekker.
 2. Het adaptieve immuunsysteem is een meer gespecialiseerd systeem dat zich ontwikkelt na blootstelling aan een specifieke ziekteverwekker. Het adaptieve immuunsysteem werkt langzamer dan het aangeboren immuunsysteem, maar is in staat om een specifieke ziekteverwekker te herkennen en te bestrijden met behulp van antilichamen en immuuncellen die specifiek zijn gericht op die ziekteverwekker. Het adaptieve immuunsysteem heeft ook een geheugenfunctie, waardoor het sneller en efficiënter kan reageren op een infectie bij een volgende blootstelling aan dezelfde ziekteverwekker.

Water is essentieel voor een sterke weerstand

Je weerstand verhogen door het drinken van water! Het drinken van water kan de algemene weerstand van je lichaam helpen verbeteren. Als je gehydrateerd blijft, helpt dat je lichaam op natuurlijke wijze de bacteriën en toxines te verwijderen die infecties veroorzaken. Met behulp van water worden zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam verspreid en worden afvalstoffen uit het lichaam gespoeld. Zo helpt het ziekten op afstand te houden. Je weerstand bepaalt de gezondheid van je lichaam en bepaalt je vermogen om ziekten te bestrijden. Het drinken van veel vocht, vooral water, wordt gezien als een preventieve vorm van het handhaven van de gezondheid. Water is dus nog steeds het beste wat je kunt drinken. Elke persoon verschilt, maar streef ernaar om 2 liter water per dag te drinken. Dat kan moeilijk zijn om te doen. Je lichaam raakt uitgedroogd na uren slaap, dus drink meteen veel water als je wakker wordt. Als je moeite hebt om genoeg water te drinken, stel dan gedurende de dag geheugensteuntjes in of drink voor elke maaltijd een glas water. Warme thee zonder cafeïne kan meetellen als onderdeel van je dagelijkse hoeveelheid water.

Lage weerstand symptomen

Tekenen en symptomen van een lage weerstand is vatbaarheid voor infecties. Iemand met een lage weerstand zal vaker infecties oplopen dan de meeste andere mensen, en deze ziekten kunnen ernstiger zijn of moeilijker te behandelen. Je kunt ook te maken krijgen met een infectie die een persoon met een sterker immuunsysteem niet zou krijgen. Een arts kan een bloedonderzoek doen om vast te stellen of iemand een lage weerstand heeft. De test zal uitwijzen of iemand voldoende antilichamen heeft.

Infecties die mensen met een lage weerstand vaak krijgen zijn onder andere:

 • longontsteking
 • meningitis
 • bronchitis
 • huidinfecties

 

Mensen met een lage weerstand hebben ook meer kans op:

 • auto-immuunziekten
 • ontsteking van de inwendige organen
 • bloedstoornissen of -afwijkingen, zoals bloedarmoede
 • spijsverteringsproblemen, zoals gebrek aan eetlust, diarree en buikkrampen
 • groei- en ontwikkelingsachterstand bij baby’s en kinderen

Lage weerstand door stress

De moderne geneeskunde is zich bewust geworden van de nauwe relatie tussen lichaam en geest en de mogelijke verzwakking van je weerstand Een grote verscheidenheid van kwalen, waaronder maagklachten, kanker, netelroos en hartkwalen, worden in verband gebracht met de effecten van stress.

 

Wanneer je stress hebt, wordt het stresshormoon cortisol afgescheiden. Het vermindert de vechtkracht van je immuunsysteem, omdat het de productie van lymfocyten in je lichaam verlaagt. Als gevolg daarvan verzwakt je weerstand.

Weerstand verhogen advies

Je weerstand verhogen is de key voor longevity! Wil je een persoonlijk advies op maat om je weerstand te verhogen neem contact met ons op via de blauwe contact button aan de rechterkant.

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons
Recente blogs