Share

Naarmate we ouder worden, produceert onze huid steeds minder hyaluronzuur, waardoor onze huid droger wordt en rimpels zichtbaar worden! Om die huid stralend en gehydrateerd te houden hydrateer je de huid van binnenuit met hyaluronzuur supplementen.

Inhoud

Hyaluronzuur supplementen heeft gezondheidsvoordelen

Hyaluronzuur supplementen hebben volgens de wetenschap tal van gezondheidsvoordelen, maar wat is hyaluronzuur precies en wat zijn dan die voordelen van het nemen van hyaluronzuur supplementen?

 

Hyaluronzuur suppleementen slikken middels capsules of poeder heeft gezondheidsvoordelen voor de huid, gewrichten, ogen, hart en aan andere delen van het lichaam. Hyaluronzuur, ook bekend als hyaluronan of hyaluronaat, wordt steeds meer aangeboden in supplementen, serums, vochtinbrengende crèmes en zelfs injectables zoals fillers, maar wat zijn de voordelen van hyaluronzuur?

 

Er komen steeds meer hyaluronzuur supplementen met hyaluronzuur op de mark, dit magische ingrediënt lijkt op elke lijst van supplementenfabrikanten te staan en op elke lijst van huidverzorgingsingrediënten die je moet hebben?

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een gelachtige waterhoudende suikermolecuul dat van nature in de huid en het lichaam voorkomt. Het helpt om water aan collageen te binden, waardoor het in de huid wordt vastgehouden, zodat de huid er voller, droger en gehydrateerd uitziet. Hyaluronzuur verhoogt de hydratatie in de huid, waardoor je huid er fris, vol en veerkrachtig uit blijft zien. Het collageen in onze lederhuid vormt de structuur van de huid en hyaluronzuur is aan de ene kant gebonden aan collageen en aan de andere kant gekoppeld aan watermoleculen, waardoor de huid haar stevigheid krijgt.

Wat doet hyaluronzuur?

Hyaluronzuur werd oorspronkelijk in 1934 door Karl Meyer ontdekt, maar kwam pas in een stroomversnelling na een bezoek van een verslaggever aan het Japanse dorp Yuzuri Hara om uit te zoeken waarom zowel mannen als vrouwen van in de 80 en 90 een gladde rimpelvrije huid hadden, soepele gewrichten, volle haardossen en een activiteitsniveau dat hun leeftijd trotseerde.

 

Dit bleek uiteindelijk verband te houden met oestrogeenachtige moleculen in hun voeding uit soja en tofu, die signalen naar de cellen zonden om meer hyaluronzuur aan te maken.

 

Ons lichaam bevat ruwweg 15 gram Hyaluronzuur en het wordt in vrijwel elk deel van het lichaam aangetroffen. Met zo’n wijdverbreid voorkomen is het logisch dat Hyaluronzuur ook meerdere functies heeft.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat hyaluronzuur supplementen:

 • De hydratatie van de huid verbetert.
 • De productie van collageen in de huid stimuleer.
 • Werkt als antioxidant en vrije radicalenvanger.
 • De elasticiteit van de huid in stand houdt.
 • Gewrichten en zenuwweefsel beschermt.
 • Een antibacteriële en ontstekingsremmende werking heeft.
 • Vloeistof in de oogweefsels in stand houdt, wat kan helpen bij de bescherming tegen talrijke mogelijke oogproblemen.
 • bijdraagt aan snellere wondgenezing.
 • Meer energie geeft.
 • Bijdraagt aan verbeterde spierkracht.
 • Zorgt voor grotere mentale alertheid

Minder hyaluronzuur  naarmate we ouder worden

Het gemiddelde menselijke lichaam bevat dus ongeveer 15 gram Hyaluronzuur, waarvan een derde dagelijks wordt afgebroken en gesynthetiseerd. Dit is waar de problemen ontstaan! De productie van elke beschermende stof in het lichaam neemt af met de leeftijd en Hyaluronzuur is geen uitzondering op deze regel. Het is bekend dat het verouderingsproces gepaard gaat met dalende niveaus van hyaluronzuur en men schat dat tegen de tijd dat we midden 40 zijn, de synthese van Hyaluronzuur ruwweg de helft is van wat het lichaam nodig heeft. Daarom kiezen velen van ons ervoor om hyaluronzuur supplementen te nemen om dit te kort aan te vullen.

 

Werken hyaluronzuur supplementen?

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die positieve voordelen aantonen voor diegenen die hyaluronzuur supplementen nemen. Er zijn aanwijzingen dat oraal ingenomen hyaluronzuur helpt om de hydratatie van de huid te verbeteren, fijne lijntjes minder zichtbaar te maken, droge ogen te verlichten en studies wijzen uit dat de beweeglijkheid van gewrichten verbetert bij mensen die lijden aan artritis. Studies tonen aan dat hyaluronzuur door de darmen wordt geabsorbeerd en hierdoo helpt het lichaam meer hyaluronzuur van nature aan te maken en het lichaam ondersteunt bij de aanmaak van nieuwe huidcellen. Het hydrateert de droge huid doordat hyaluronzuur de vochtigheid van de huid van binnenuit verbetert. 

Lees het volledige artikel over de voordelen van over hyaluronzuur tegen een droge huid

Is het veilig om hyaluronzuur supplementen te nemen?

Het nemen van hyaluronzuursupplementen wordt algemeen erkend als veilig en er zijn geen belangrijke bijwerkingen geconstateerd. Hyaluronzuur is een natuurlijke verbinding die wordt geproduceerd in het lichaam en eventuele zeldzame reacties zoals allergieën kunnen vaak worden geassocieerd met de opname van mogelijke allergenen door de toevoeging van andere ingredienten in de samenstelling van hyaluronzuur supplementen. Neem daarom zo’n  puur mogelijk product zonder allerlei toevoegingen zoals pure hyaluronzuur poeder.

Hyaluronzuur supplementen goed voor de huid

 

Bijna de helft van het Hyaluronzuur van het lichaam bevindt zich in het collageen van de huid en het is logisch dat Hyaluronzuur hier een vitale rol speelt. Hyaluronzuur helpt meer dan 1000 keer zijn gewicht aan water vast te houden in de huidcellen, waardoor het een uitstekende vochtinbrenger is. In feite kan geen enkele andere biologische stof zoveel water vasthouden als Hyaluronzuur, wat resulteert in meer zachtheid, verzachting en minder rimpels. Even belangrijk is het vermogen van hyaluronzuur om afvalstoffen uit cellen te verwijderen, ook uit cellen met een geringe bloedcirculatie. Tegenwoordig worden hyaluronzuursupplementen als even belangrijk, zo niet belangrijker beschouwd dan collageen supplementen.

Hyaluronzuur supplementen gezond voor huid en lichaam 1
Hyaluronzuur supplement werkt tegen de droge huid

Wat doet hyaluronzuur voor je haar?

Je vraagt je misschien af, is hyaluronzuur goed voor het haar? Het antwoord is ja. 

 

Als je je zorgen maakt over haaruitval, en je het gevoel hebt dat je elke verdikkende shampoo op de markt hebt geprobeerd, wil je misschien een hyaluronzuur supplement toevoegen aan je routine. Hyaluronzuur kan helpen om haaruitval te stoppen; het ondersteunt het immuunsysteem en bestrijdt de moleculen die de haargroei vertragen.

 

Hyaluronzuur is een bevochtigingsmiddel. Dit betekent dat het water kan absorberen en vasthouden. Het kan zelfs zijn volledige gewicht aan water absorberen. Dit helpt om zowel haar als huid te hydrateren.

Als een persoon ouder wordt, verliest zijn haar hyaluronzuur waardoor het droog, broos en pluizig wordt. Hyaluronzuur supplementen houdt vocht vast waardoor het haar er glanzend en zacht uitziet en  minder pluizig wordt. Hyaluronzuur vermindert droogheid van binnenuit en voedt het haar zodat het minder snel breekt.

Hyaluronzuur supplement tegen droge ogen

Hyaluronzuur wordt aangetroffen in het glasvocht in de ogen en geeft ze hun vorm en eigenschappen. Het eerste medische product met hyaluronzuur was bedoeld voor gebruik bij oogchirurgie, specifiek voor cataractchirurgie en glaucoom, en werd gebruikt om het genezingsproces na de operatie te versnellen. Aangezien hyaluronzuur de oogweefsels smeert, zijn hyaluronzuur-oogdruppels van groot nut voor mensen die aan droge ogen lijden.

 

Oraal ingenomen hyaluronzuurcapsules, -tabletten of -supplementen kunnen ook het gezichtsvermogen verbeteren en worden verondersteld heilzaam te zijn bij het verlichten van droge ogen. De reden hiervoor is dat naarmate we ouder worden, er minder Hyaluronzuur in het oogweefsel wordt aangetroffen en het nodig is om de oogstructuren te helpen ondersteunen.

Hyaluronzuur supplement goed voor gewrichten

De meesten van ons hebben wel eens gehoord van glucosamine supplementen die gebruikt worden voor de behandeling van artritische aandoeningen. Glucosamine behoort tot een groep verbindingen die bekend staan als glycosaminoglycanen (GAG’s). Deze verbindingen helpen bij de opbouw van sterkere, gezondere en soepeler gewrichten. Hyaluronzuur is de meest actieve vorm van GAG’s en het werkt als een schokdemper die de vloeistof in de gewrichtsweefsels smeert en tevens de afbraak ervan stabiliseert. Het verwijdert ook de afvalproducten, die vaak zuur van aard zijn, die ontstaan bij de vernietiging van de kraakbeenmatrix en verlicht zo de gewrichtspijn. 

 

Als antioxidant ondersteunt het verder de gezondheid van de gewrichten door de vernietiging van de gewrichten door vrije radicalen te beschermen. Hyaluronzuur kan worden toegediend door middel van injecties rechtstreeks in de knieën, hoewel de behandeling zeer duur kan zijn, pijnlijk kan zijn en bijwerkingen heeft en ook vaak moet worden herhaald als gevolg van de natuurlijke afbraak. Het is dan ook geen verrassing dat sommige van de beste hyaluronzuur supplementen gecombineerd worden met andere ontstekingsremmende kruiden om vervelende injecties te voorkomen

Tandvleesproblemen door een tekort aan hyaluronzuur

Tandvleesaandoeningen zijn een veel voorkomend probleem in Nederland en Belgie en treft meer dan 50% van de volwassenen van boven de 35 jaar. Tandvleesaandoeningen zijn de belangrijkste oorzaak van tanduitval. Hyaluronzuur is een belangrijk bindweefselbestanddeel in het tandvlees en helpt bij de regeneratie van nieuw gezond tandvleesweefsel en vermindert ontstekingen die tot bloedend tandvlees leiden.

 

 

Verschillende studies wijzen uit dat het aanbrengen van hyaluronzuur in de vorm van een gel helpt bij het verminderen van tandvleesontsteking en bloedend tandvlees.

Maar zorgen dat je voldoende hyaluronzuur binnen krijgt kan vervelende tandvleesaandoeningen voorkomen.

 

Er zijn nog vele andere voordelen van het gebruik van hyaluronzuur bekend, zoals een snellere wondgenezing, meer energie, verlichting van droge huid, verbeterde spierkracht en een grotere mentale alertheid. Kunnen we het ons echt veroorloven om geen hyaluronzuur supplementen te nemen?

Hyaluronzuur suppletie wordt afgeraden bij:

 • Zwangerschap: Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of hyaluronzuur veilig is om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Neem het zekere voor het onzekere en vermijd gebruik.
 • Borstvoeding: Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of hyaluronzuur veilig is om te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Het is niet duidelijk of het wordt uitgescheiden in de moedermelk en welk effect dat kan hebben op een zuigeling. Neem het zekere voor het onzekere en vermijd het gebruik.
close

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Delen met

Stel een vraag of laat een comment achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang direct 5% op je eerste bestelling!

Volg ons
Recente blogs
De waardering van www.skinsunlimited.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 11 reviews.